Sablikova rijdt oudste wereldrecord uit de boeken

Met de afsluitende langebaanwedstrijden van dit seizoen in Noord-Amerika dook Proskating diep de geschiedenisboeken in en maakte een compleet overzicht van alle Nederlandse en wereldrecords en kwam tot enkele opmerkelijke conclusies. Wist je bijvoorbeeld dat Nederland geen enkel wereldrecord in handen heeft? Het oudste wereldrecord van de Canadese Cindy Klassen sneuvelde gisteren al. Welke records gaan nog meer sneuvelen in Calgary en Salt Lake City?  

De drie kilometer bij de dames was het oudste wereldrecord en dat geldt nog steeds voor het Nederlands record van Renate Groenewold. Het enige wereldrecord dat de ijsbaan in Calgary nog heeft werd dertien jaar geleden gereden. Geen enkele vrouw is de afgelopen dertien jaar in staat gebleken om de tijd ook maar enigszins te benaderen. Tot gisteren. De Tsjechische Martina Sábliková wist namelijk een nieuwe toptijd neer te zetten met 3.53,31. Het Nederlandse record van Renate Groenewold (3.55,98) kwam niet in gevaar, maar onder andere Ireen Wüst en Antoinette de Jong krijgen volgende week nog een herkansing in Salt Lake City.

In proskating 5 leest u alles over de wereldrecords in het schaatsen en op welke afstanden de kans het grootst is dat ze in Calgary en/of Salt Lake City worden verbeterd