Dit zijn de kanshebbers op een nieuw wereldrecord in Salt Lake City

Zaterdagavond wordt de laatste Worldcupwedstrijd van het seizoen op de snelste ijsbaan ter wereld verreden. Welke schaatsers maken kans om een nieuw wereldrecord te rijden in Salt Lake City? Op basis van de resultaten van dit seizoen maakte Proskating een overzicht.

500 meter vrouwen

WR:     Sang-Hwa Lee          36,36              16 november 2013 Salt Lake City
NR:      Thijsje Oenema         37,06              27 januari 2013 Salt Lake City

In 2013 verbeterde de Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee het wereldrecord op deze afstand maar liefst vier keer. Haar 36,36 is sinds 16 november 2013 alweer meer dan vijf jaar de allersnelste tijd ooit gereden door een vrouw op de kortste sprintafstand. Vorig jaar kwam de Japanse Nao Kodaira in de buurt, maar bleef ze steken op 36,50. Of de regerend olympisch kampioene ditmaal wel de snelste tijd uit de boeken rijdt, is nog maar de vraag. Aan een indrukwekkende zegereeks op de vijfhonderd meter van de Japanse kwam op het WK afstanden in Inzell pardoes een einde. Vanessa Herzog werd wereldkampioene en zou er zo maar eens voor kunnen zorgen dat het wereldrecord in Oostenrijkse handen komt.

Schaatsers die een gooi doen naar een nieuw wereldrecord:

*** Nao Kodaira
** Vanessa Herzog

500 meter mannen

WR:     Pavel Kulizhnikov       33,98              20 november 2015 Salt Lake City
NR:      Ronald Mulder           34,08              26 februari 2017 Salt lake City

Zoals op elke afstand, worden door de jaren heen barrières gebroken. Zo ook op de vijfhonderd meter. In 1963 wist de Rus Yevgeny Grishin op de vijfhonderd meter voor het eerst onder de 40 seconden te rijden en de keizer van de sprint, Hiroyasu Shimizu, was in 1998 de eerste schaatser onder de 35 seconden. Pavel Kulizhnikov was in 2015 op zijn beurt de eerste schaatser ooit onder de 34 seconden. De vraag die dan meteen opkomt is natuurlijk: kan het nog sneller? Ja, dat kan zeker. Dat laten de enorm snelle tijden in Inzell van het voorbije WK afstanden wel zien. Op de afstand met hoogste prestatiedichtheid lijken er meerdere gegadigden om het wereldrecord nog eens aan te scherpen.

Schaatsers die een gooi doen naar een nieuw wereldrecord:

*** Pavel Kulizhnikov
** Ruslan Murashov
* Håvard Holmefjord Lorentzen

1.000 meter vrouwen

WR:     Nao Kodaira               1.12,09           10 december 2017 Salt Lake City
NR:      Jorien ter Mors          1.12,53           25 februari 2017 Calgary

Het op één na jongste wereldrecord is in handen van Nao Kodaira. De Japanse reed op het Amerikaanse wonderijs het wereldrecord van Brittany Bowe uit de boeken en mocht het wereldrecord dit seizoen sneuvelen, dan lijkt de oud-recordhoudster de voornaamste kandidate. Bowe reed tijdens het WK afstanden in Inzell een wereldrecordwaardige race op een laaglandbaan en zette de concurrentie op bijna een seconde.

Schaatsers die een gooi doen naar een nieuw wereldrecord:

*** Brittany Bowe
** Vanessa Herzog
* Nao Kodaira

Kjeld Nuis
Kjeld Nuis

1.000 meter mannen

WR:     Shani Davis                1.06,42           7 maart 2009 Salt Lake City
NR:      Kjeld Nuis                   1.06,51           26 februari 2017 Calgary

Het oudste wereldrecord bij de mannen is in handen van legende Shani Davis. De Amerikaan reed in 2009 naar een formidabele 1.06,42 en alle mogelijke kandidaten om dat record te verbeteren, reden zich stuk op zijn fabuleuze slotronde van 25,24. Mochten de Nederlanders dit seizoen weer een wereldrecord kunnen bemachtigen, dan lijkt de kans daarop op deze afstand het grootst. Tijdens het voorbije WK afstanden bezetten Kai Verbij, Thomas Krol en Kjeld Nuis namelijk het volledige podium met waanzinnig snelle tijden.

Schaatsers die een gooi doen naar een nieuw wereldrecord:

*** Kai Verbij
** Kjeld Nuis
* Pavel Kulizhnikov

1500 meter vrouwen

WR:     Heather Bergsma      1.50,85           21 november 2015 Salt lake City
NR:      Marrit Leenstra          1.52,06           3 december 2017 Calgary

Ireen Wüst reed in haar onwaarschijnlijk succesvolle loopbaan nog nooit een wereldrecord. “En daar moet maar eens verandering in komen,” gaf ze aan. Wüst heeft van de wedstrijden in Noord-Amerika een hoofddoel gemaakt. Neem daarbij de eigenschap dat als ze iets wil het vaak ook lukt, dan zou het zomaar eens kunnen dat de regerend wereldkampioene op deze afstand ook het wereldrecord in handen krijgt. Gezien haar recente wereldtitel op de 1500 meter, lijkt de kans op een nieuw record zeker realistisch. Dat weet ze zelf ook. “Als ik mijn wk-race kan kopiëren in Salt Lake City, dan kom ik dichtbij.”

Schaatsers die een gooi doen naar een nieuw wereldrecord:
*** Ireen Wüst
** Brittany Bowe
* Miho Takagi

1500 meter mannen

WR:     Denis Yuskov              1.41,02           9 december 2017 Salt Lake City
NR:      Koen Verweij             1.41,63           9 december 2017 Salt Lake City    

Niet regerend olympisch kampioen Kjeld Nuis of wereldrecordhouder Denis Yuskov werden wereldkampioen in Inzell. Het was Thomas Krol die toch wel verrassend de mondiale titel naar zich toetrok. Met zijn tijd van 1.42,58 mag hij ook in staat worden geacht om het wereldrecord van Denis Yuskov te benaderen op het snelle ijs van Salt Lake City. De concurrentie op deze afstand is echter groot en de Russische beer zal zijn wereldrecord niet zonder slag of stoot van de hand willen doen. Na een tegenvallend WK afstanden zal ook Kjeld Nuis gebrand zijn om geschiedenis te schrijven en ook hij zou zo maar eens de eerste man kunnen worden die onder de 1.41 gaat schaatsen.

Schaatsers die een gooi doen naar een nieuw wereldrecord:

*** Denis Yuskov
** Thomas Krol
* Kjeld Nuis

Martina Sablikova

3.000 meter vrouwen

WR:     Martina Sábliková             3.53,31      2 maart 2019 Calgary
NR:      Renate Groenewold  3.55,98           16 november 2007 Calgary

De drie kilometer bij de dames is momenteel het oudste wereldrecord en datzelfde geldt voor het Nederlands record. Het enige wereldrecord dat de ijsbaan in Calgary nog heeft werd dertien jaar geleden gereden. Geen enkele vrouw is de afgelopen dertien jaar in staat gebleken om de tijd ook maar enigszins te benaderen. De Tsjechische Martina Sábliková kwam in 2015 het dichtst bij, met een tijd van 3.55,10. Kan ze dit schaatsseizoen dichter in de buurt komen van de toptijd van Klassen? Gezien haar vorm tijdens het voorbije WK, waar ze de drie en vijf kilometer won, wel. En wat kan Antoinette de Jong? Haar missie om wereldkampioen te worden mislukte nipt op de drie kilometer, maar de Friezin mag zeker in staat worden geacht om het Nederlands record aan te vallen. 

Schaatsers die een gooi doen naar een nieuw wereldrecord:

*** Martina Sábliková
** Esmee Visser

 

Ted-Jan Bloemen
Ted-Jan Bloemen

 

5.000 meter mannen

WR:     Ted-Jan Bloemen       6.01,86           10 december 2017 Salt Lake City
NR:      Sven Kramer              6.03,32           17 november 2007 Calgary

Ted-Jan bloemen is in het bezit van het meest recente wereldrecord. Bij afwezigheid van de Nederlanders reed hij tijdens de World Cup in Salt Lake City naar een onwaarschijnlijke 6.01,86. Twee jaar eerder had de Nederlandse Canadees ook al het wereldrecord gereden op de tien kilometer. Beide keren verbeterde hij een toptijd van Sven Kramer. Het zijn echter niet Bloemen en Kramer die de grootste kans lijken te hebben om een nieuw wereldrecord te rijden, maar de Noor Sverre Lunde Pedersen. In Inzell reed hij tijdens het WK naar een 6.07,16 en daarmee zette hij de concurrentie op meer dan vier seconden.

Schaatsers die een gooi doen naar een nieuw wereldrecord:
*** Sverre Lunde Pedersen
** Patrick Roest
* Ted-Jan Bloemen

Klik hier voor de livestream van de van de NOS.

Tekst: Jan van Loon
Fotografie: Vincent Riemersma