Op wereldrecordjacht: de 1500 meter mannen

Vanaf 13 februari staan de Wereldkampioenschappen per afstand op het programma op de snelste ijsbaan ter wereld in Salt Lake City. Op de snelste baan in de belangrijkste wedstrijd van het seizoen lijkt de kans groot dat er enkele wereldrecords zullen sneuvelen. Wij nemen u mee in het verloop van die vaak memorabele records.

De 1500 meter mannen

Als de recente houder van het wereldrecord Kjeld Nuis zijn wereldrecordrace zou rijden tegen de houder van het eerste wereldrecord Jaap Eden, dan zou hij hem op liefst op twee ronden achterstand zetten. Maar Jaap reed zijn recordrace dan ook op het natuurijs van Paterswolde, op vaste schaatsen en in een wollen trui, terwijl Kjeld zijn toptijd neerzette op de superieure hooglandbaan van Salt Lake City, op kunstijs, op klapschaatsen, in een rubber pak en dankzij een uitgebalanceerd programma van trainer Jac Orie.

Tussen de records van Jaap Eden en Kjeld Nuis is er natuurlijk veel gebeurd, maar de Nederlanders speelden vaak de hoofdrol. Zo was Ard Schenk de enige schaatser die een ‘minuten barrière’ op het koningsnummer wist te slechten: met 1.58.7 dook hij als eerste onder de twee minuten. Het kwam hem toe: hij was al eerder twee keer wereldrecordhouder op deze afstand, even vaak als zijn maatje Kees Verkerk.

Verloop Wereldrecord

Een volgende minutengrens is absoluut niet in beeld, maar de grens van 1.40 lonkt nadrukkelijk. Kjeld zelf lijkt daar natuurlijk voor in aanmerking te komen, zeker gezien zijn wereldrecordrace die niet vlekkeloos verliep. Concurrentie krijgt hij vooral van Thomas Krol en oud-wereldrecordhouder Dennis Joeskov, die zijn wereldrecord natuurlijk graag weer terug wil pakken. Gevaarlijke outsiders zijn ook het Koreaanse toptalent Min-seok Kim en zijn Chinese evenknie Zhongyan Ning.

Proskating Magazine

In Proskating 4 vindt u een overzicht van alle memorabele wereldrecords. Heb je hem nog niet in huis? Haal hem dan snel online of in uw boekhandel.