Op wereldrecordjacht: de 3.000 meter

Vanaf 13 februari staan de wereldkampioenschappen per afstand op het programma op de snelste ijsbaan ter wereld in Salt Lake City. Op de snelste baan in de belangrijkste wedstrijd van het seizoen lijkt de kans groot dat er enkele wereldrecords zullen sneuvelen. Wij nemen u mee in het verloop van die vaak memorabele records.

Tussen het eerste wereldrecord van de Poolse Zofia Nehringowa uit 1931 en de huidige toptijd van Martina Sáblíková gaapt een gat van een goeie 3 minuten. In de 88 jaar die er tussen het eerste en het laatste wereldrecord zit werd het wereldrecord 41 keer verbroken. In de jaren 60 streden onze eigen Stien Baas-Kaiser en Ans schut om de snelste tijd ooit. Beiden wisten het record drie keer te verbreken. 

Maar de naam, die in de kleine eeuw dat er om de 3 kilometer wordt gestreden het meest in het oog springt is die van Gunda Niemann. In een periode van 11 jaar wist ze het record zeven keer aan te scherpen, een enkele keer onderbroken door Claudia Pechstein. 

Het huidige wereldrecord staat op naam van Martina Sáblíková, die ook op deze afstand goede papieren lijkt te hebben om het wereldrecord voor de voor haar derde keer te verbeteren. Het is onze eigen Esmee Visser die de grootste kanshebber lijkt om haar sportief de pas af te snijden en eindelijk Yvonne van Gennip af te lossen als laatste Nederlandse wereldrecordhoudster op deze afstand. In haar slipstream volgen kanshebsters Natalja Voronina, Isabelle Weideman, Miho Takagi en Ivanie Blondin.