Elisa Dul: “Ik ga dit seizoen voor het eerst een aantal marathons rijden.”

Elisa Dul kende vorig jaar een uitstekend schaatsseizoen en sloot haar laatste jaar als junior af met vier medailles op het WK junioren in Calgary. Haar goede prestaties bleven niet onopgemerkt en ze veroverde een plekje bij, toen nog, Team Clafis. Wat een gespreid bedje leek, bleek de start van een spannende periode. Jillert Anema en Clafis hadden een verschil van inzicht met betrekking tot de toekomst en dat leidde tot het besluit van neme om niet verder te gaan met Clafis. Het duurde lang, heel lang, voor er duidelijkheid kwam over een nieuwe sponsor, maar uiteindelijk kwam daar het verlossende woord van vliegtuigmaatschappij EasyJet.

“Het bevalt me goed bij dit team, ik heb het er erg naar mijn zin” vertelt de immer vriendelijke Elisa. “Het is wel anders dan wat ik gewend ben van vorige jaren, een andere aanpak van trainen. Ik ben benieuwd hoe dat uitpakt dit seizoen.”

Waar de andere schaatsers van Team EasyJet behoorlijk in onzekerheid zaten afgelopen zomer, had Elisa andere dingen aan haar hoofd. Ze zette deze zomer namelijk nog één keer alles op alles voor het WK inline skaten in Heerde en Arnhem.

Dul in nieuwe pak van easyJet.
Foto (c) Vincent Riemersma.

“In mei kregen we te horen dat de samenwerking met de vorige sponsor stopte. Voor mij was dit in de periode dat ik nog bezig was met skeeleren, ik was me volop aan het voorbereiden op het WK. Daardoor was ik er niet altijd mee bezig. Voor mij was het vooral belangrijk dat het team bij elkaar bleef. Dat bleek het geval, dus die onzekerheid was daarmee voor mij een klein beetje weggenomen. Gelukkig kregen we voor de start van het schaatsseizoen te horen dat EasyJet onze nieuwe sponsor werd, dat gaf veel positieve energie.”

Team EasyJet bestaat vooral uit mannen en vrouwen van de lange adem. Als sprintster lijkt Dul een beetje een vreemde eend in de bijt.“Tot nu toe gaan de trainingen goed,” lacht ze. “Op het ijs trainen we ook vaak individueel, maar als het nodig is dan rijden de dames achter de mannen aan om even wat snelheid of duur mee te pakken. In die zin denk ik dat ik daar goed tussen pas.”

Het team is op trainingskamp geweest naar Erfurt, een trip die voor Elisa wat ongelukkig begon. “De eerste paar dagen van het kamp heb ik gemist. Tijdens mijn eerste wedstrijd van het seizoen werd ik vlak voor de start onderuit geschaatst. Ik kwam toen op mijn hand terecht, die ik vijf weken daarvoor had gebroken bij een aanrijding met een auto op de fiets. Gelukkig kon ik drie dagen later toch naar Erfurt gaan en nog een week flink meetrainen. Het was een week met veel schaatsen en hard trainen op de fiets.”

De damestak van Team EasyJet bestaat naast Dul ook nog uit Marijke Groenewoud, Irene Schouten en Carien Kleibeuker. Vooral die laatste twee hebben flink wat kennis en ervaring in huis. “Elke schaatser doet het een beetje op zijn eigen manier, dus ik kan van iedereen uit het team wel iets leren. Voor mij wordt dit het eerste seizoen dat ik een aantal marathons zal gaan rijden, dus daarin kan ik van de dames zeker nog veel leren, over samenwerking, het tactische spelletje en inzicht bijvoorbeeld.”