Hospes: “Sprinttop dichter op elkaar door meer focus op materiaal”

Vandaag om 17:20 start het World Cup kwalificatietoernooi met de vijfhonderd meter voor de mannen. Misschien wel de afstand waarop de meeste schaatsers in aanmerking komen voor een top vijf notering en daarmee een startbewijs bemachtigen voor de eerste World Cup wedstrijden. Volgens topsprinter Jesper Hospes is de concurrentie, ook internationaal, moordend. Het verbeterde materiaal waar veel schaatsers tegenwoordig mee rijden zorgt er volgens de Fries voor dat het veld in elkaar schuift.

Dai Dai Ntab, Kai Verbj, Ronald Mulder, Michel Mulder, Jan Smeekens, Hein Otterspeer, Jesper Hospes, Kjeld Nuis… Allemaal hebben ze het in zich om zich te plaatsen voor de eerste world cup wedstrijden op de vijfhonderd meter, maar er zijn slechts vijf startbewijzen te verdienen. Het zal aankomen op details, op honderdsten- of misschien wel duizendsten van een seconde. Jesper Hospes ziet het deelnemersveld de laatste jaren in elkaar schuiven en dan met name ook internationaal. “Kijk maar eens naar de world cup wedstrijden. Op geen enkele afstand zijn er zo veel verschillende winnaars, “begint Hospes. Een belangrijke factor daarin is het materiaal, weet de Fries. “Iedereen traint hard en heeft kwaliteiten en als je in een internationaal veld nog meer verschil wil maken, of juist het gat kleiner wil maken, is materiaal enorm belangrijk. Schaatsers zijn daar veel meer mee bezig dan vroeger. Ik heb het dan niet alleen over de ronding, maar ook de kromming en afstelling.”

Volgens Hospes lopen er steeds meer ‘materiaalfreaks’ rond die de schaatsen perfect preparen en deze ‘afstelling’ is voor elke schaatser weer anders en persoonlijk. “Iemand als Wouter olde Heuvel is er heel bedreven in en ikzelf ook. Het is vaak een zoektocht wat voor jou werkt en als je dat eenmaal gevonden hebt kun je nog echt stappen maken. Veel schaatsers kennen inmiddels wel iemand die hier heel goed in is en het voordeel wat sommige schaatsers in het verleden hadden, omdat ze de juiste afstelling hadden, is nu minder waardoor het veld in elkaar schuift.”