Het geheim van de eerste 1200 meter van de Elfstedentocht

Bij de start kun je de Elfstedentocht niet winnen, maar je kunt hem er wel verliezen. Elfstedenveteraan Wim Westerveld kan het weten. Door een goede start zette hij in 1985 en 1986 de mindere lopers al in de eerste minuten op achterstand, en was daardoor tot ver in de koers nog kansrijk voor de eindoverwinning. Skate4Air-rijder Robin Snoek klopt nadrukkelijk aan bij de huidige marathontop, maar is een minder goede loper. Wat moet hij doen, en wat moet hij vooral niet doen, om niet in de eerste meters zijn kansen te vergooien? Wat is het geheim van de eerste 1200 meter van de Elfstedentocht?

Door Johan Boef.

Gedetailleerde voorbereiding

Wim. “Er zijn allerhande andere mogelijkheden om tijd te winnen voor je op schaatsen staat: hoe trek je je schaatsen aan? Dat is ook een dingetje, daar kun je een minuut mee winnen. Hoe zou jij nou je schaatsen aantrekken? Jij gaat morgen de Elfstedentocht rijden, hoe bereid je dat nou voor?” Robin: “Ik denk dat je wel de tijd moet nemen om te zorgen dat ze goed genoeg zitten. Wim: “Ik zal je vertellen wat ik heb gedaan: ik trok ze de avond ervoor aan, dan deed ik ze vast, en dan maakte ik ze vervolgens zo los, dat als ik ze weer aantrok, ze in één klap weer goed zaten. Ik hoefde alleen mijn veters maar aan te trekken. De volgende ochtend als je wakker bent, dan zijn je voeten wat dikker of dunner. Zo ben ik naar de start gelopen. Zeker weten dat je schaats in een seconde aan je voet zit.” Robin is onder de indruk: “Dat soort details, daar ben ik echt nog niet mee bezig geweest.” Wim, volmondig: “Nou, ik wel.”

Het hele verhaal en nog veel meer tips voor de start van de Elfstedentocht leest u in Proskating Magazine ‘Klaar voor de start’.