Column Johan de Wit: De Transferperiode

Johan-de-wit-de-transferperiode

Het schaatsseizoen zit erop! De balans en de conclusies kunnen opgemaakt en getrokken worden. Je hebt het goed gedaan, of je hebt het slecht gedaan. De ene ploeg slaat zich op de borst ende andere ploeg gaat op zoek naar een excuus. Ploegen waar het goed ging proberen hun staf en schaatsers te behouden en gaan op zoek naar staf en rijders die de ploeg nog sterker kunnen maken. Ploegen waar het minder goed ging, daar worden staf en rijders weggestuurd en zullen de veranderingen groter zijn.

De ‘transferperiode’ is in het schaatsen meestal van maart tot en met het begin van het nieuwe seizoen. Voor de meeste ploegen begint het seizoen zo rond 1 mei. Twee maandjes dus om je ploeg klaar te maken voor het nieuwe seizoen. In het schaatsen stappen schaatsers pas over naar een andere ploeg wanneer hun contract afloopt. Na het aflopen van hun contract vertrekken ze of tekenen ze een nieuw contract en blijven ze bij hun huidige ploeg. Transfersommen zijn er in het schaatsen niet.

In Nederland bepalen de coaches vaak welke rijders ze bij de ploeg willen. Uiteraard moet alles financieel wel kunnen, maar als dat kan, dan gaan ze iemand benaderen en proberen ze deze persoon te strikken voor een verblijf in de ploeg. De coaches bepalen veel, omdat zij over het algemeen de ‘bazen’ van de ploeg zijn. Zij zijn gek genoeg nooit degenen die worden weggestuurd na een of meerdere slechte seizoenen.

Op dit moment zijn er vier commerciële schaatsploegen in Nederland. Deze vier ploegen mogen allen veertien schaatsers onder contract hebben. Dit hebben deze ploegen met de KNSB afgesproken. In totaal is er dus plek voor 56 schaatsers die volgens deze afspraken ook betaald moeten krijgen van de ploeg waar ze voor rijden. 56 professionele schaatsers, dat zijn er echt een heleboel en dat begint ook een probleem te worden. Op dit moment zijn er in Nederland niet genoeg schaatsers van niveau om al deze plekken op te vullen. De absolute topschaatsers in Nederland zijn ook nog eens verdeeld over de vier ploegen.

Ik ben trainer van ‘team Gold’. Ik ben de spreekbuis van de ploeg, want onze ploeg bestaat natuurlijk niet alleen uit een coach. Ik heb samen met Miho Takagi de ploeg opgericht, maar ik ben absoluut niet de baas van de ploeg. Wij zijn een ‘bedrijf’ geworden met een management. Als staf of rijders het bij ons niet goed doen, of niet goed in de ploeg passen, dan moeten ze de ploeg verlaten. Dit geldt ook voor mij. Er moet geleverd worden, net als in een echt bedrijf. Wij hebben een geweldig jaar gehad, maar ook wij gaan onze ploeg flink aanpakken. Sanne in t Hof gaat de ploeg verlaten en we krijgen hier drie nieuwe schaatsers voor terug (namen volgen later). Ook in de staf krijgen wij er twee mensen bij en zal de assistent-coach full time bij de ploeg komen.

Stilstand is achteruitgang, nietwaar!?

Johan de Wit, Coach team Gold


Download de PDF : Johan de wit column – Transferperiode