Dag 3 – ISU Europees Kampioenschap Thialf 2024

Ploegenachtervolging vrouwen: eindelijk winst voor Nederland

Met flinke voorsprong op de concurrentie deed het Nederlandse dames-trio wat er van ze werd verwacht: ze gingen er vandoor met de Nederlandse titel. Zonde afgezakte sokjes en vergeten transponders, hadden Marijke Groenewoud, Irene Schouten en Joy Beune aan de streep liefst 6.6 seconden voorsprong op de nummer twee Duitsland.

 


1500 meter mannen: Kongshaug maakt belofte waar

Dat hij een goede 1500 meter kon rijden wisten we sinds zijn World Cup-overwinning in Polen al, maar nu heeft de Noor Peter Kongshaug zijn eerste internationale titel binnen. Hij troefde Kjeld Nuis en Patrick Roest nipt af en won de rit met een marge van 0,09. Kjeld Nuis trok na afloop het boetekleed aan. “Ik dacht dat ik er al was en verloor het in de laatste 50 meter”, zei hij teleurgesteld. Patrick Roest was niet ontevreden met zijn bronzen plak. “Ik heb nog nooit een internationale titel gehaald op deze afstand, dus dit is mooi.”


1000 meter vrouwen: Jutta maakt het waar

De favoriet zijn is één ding, het waarmaken is een tweede. Maar Jutta Leerdam liet er op dit EK geen twijfel over bestaan: zij is de beste van Europa en omstreken. Antoinette de Jong pakte enigszins verrassend de tweede plaats, maar wel op gepaste afstand van de sprintdiva.


500 meter: de ster van Jenning de Boo blijft stijgen

Uit het niets Nederlands kampioen en een week later pakt hij bijna als een routinier de Europese titel: Jenning de Boo sloeg toe en wel zo dat de concurrentie nauwelijks in de buurt kwam. De Let Martin Liiv en de Pool Marek Kania duldde hij naast zich op het podium, maar wel op liefst 0,3 seconden afstand, een eeuwigheid op de kortste sprintafstand.


Mass Start vrouwen: Groenewoud bekroont succesvol EK-weekend

Goed uitgespeeld, anders kun je het niet noemen. Marijke Groenewoud die in de aanval ging en Irene Schouten die deels afstopte, deels meeliftte met de Italiaanse ploeg om in de laatste ronde genadeloos toe te slaan en de tweede plaats op te eisen. Opvallend: de terugkeer van Francesca Lollobrigida die in de slipstream van Schouten het brons pakte.


Mass start mannen: Bart Swings doet het weer, crash Bart Hoolwerf

Het venijn zat in de staart bij de afsluitende mass start-race bij de mannen: Een aantal ronden voor het eind was Bart Hoolwerf betrokken bij een harde crash. Marcel Bosker had al het nodige kopwerk gedaan en kon zich vervolgens in de finale niet meer in de sprint mengen. Olympisch kampioen Bart Swings had vervolgens in de laatste ronde weinig moeite met zijn tegenstanders en kon voor de streep al juichen. Marcel Bosker finishte dankzij punten die hij eerder opraapte nog als tiende.


ISU European speed skating championship Heerenveen

 


Foto: Vincent Riemersma

Tekst: Johan Boef


Meer Schaats Inside? Word Lid