Grote oranje-oogst op tweede dag EK

Met drie-uit vier gouden medailles, heeft TeamNL ook op de tweede dag weer uitstekende zaken gedaan. Ging de team-sprint nog ietwat stroef, met ‘slechts’ brons tot gevolg, de overige afstanden werden met glans gewonnen.


500 meter: oppermachtige Femke Kok

Het lekkerste werd voor het laatst bewaard, de tweestrijd tussen de twee beste sprintsters van Nederland, Europa en wellicht de hele wereld, Femke Kok en Jutta Leerdam. Het was Kok die op ‘haar’ afstand Leerdam in een rechtstreeks duel alweer wist af te troeven. Oud-Europees kampioen Vanessa Herzog pakte het brons voor Marrit Fledderus, die een tiende tekort kwam voor het podium


5 kilometer mannen: Patrick Roest vs Davide Ghiotto

Het begint de trekken van een klassieker te krijgen, het gevecht tussen Roest en Ghiotto. Het tweetal maakte er dankzij de aanvallende stijl van de Italiaan en de fabuleuze slotronden van Roest een gevecht op leven en dood van. Eerder had Chris Huizinga de lat al hoog gelegd, door met 6.13.59 een scherp pr neer te zetten. Het bleek niet genoeg voor het podium. Na Roest en Ghiotto was het de sterk rijdende Noor Sander Eitrum die de derde tijd neerzette.


1500 meter vrouwen: volledig oranje podium

Op de 1500 meter was het podium zelfs volledig oranje gekleurd. Antoinette de Jong – Rijpma prolongeerde haar titel en verwees Marijke Groenewoud naar een tweede plek. Joy Beune, vorige week nog goed voor de nationale titel, moest met het brons genoegen nemen.


ISU European speed skating championship Heerenveen

 


Foto: Vincent Riemersma

Tekst: Johan Boef


Meer Schaats Inside? Word Lid