Rick Smit klaar voor thuiswedstrijd

Tot nu toe is het nog niet het seizoen van Rick Smit. De uit Hem afkomstige schaatser kampte met ziekte, te grote kopgroepen en pech. De ervaren Smit weet dat het tij in het marathonschaatsen zo maar kan keren en voor de thuisrijder zou het extra bijzonder zijn als dat vanavond tijdens de ABvakwerk marathon zou gebeuren.

Net als vorig jaar is Gary Hekman in veel wedstrijden de vooruitgeschoven man bij ABvakwerk, zeker als het aankomt op de massasprint. Zijn adjudant Smit staat hem vaak bij, maar gaat zeker ook zijn eigen kans. Zo won hij al eens een wedstrijd op kunstijs en liet hij vorig jaar in Zweden zijn eerste zege op natuurijs bijschrijven. Een echt doel voor dit seizoen heeft Smit niet. “Ik wil gewoon een heel hoog basisniveau neerleggen, het gehele seizoen. Ik geloof dat als je dat kunt er vanzelf een wedstrijd komt waarin je kan meestrijden voor de winst. Welke wedstrijd maakt me eigenlijk niet veel uit.”

Van sprinter tot marathonschaatser
Zoals zoveel marathonschaatsers heeft Smit een achtergrond als langebaanschaatser. Op de ijsbaan in Alkmaar, en later in Hoorn had Smit als langebaanschaatser een voorkeur voor de korte afstanden en was hij allesbehalve een stayer. De switch naar marathonschaatsen is dan ook een bijzondere. “Ja dat is eigenlijk best wel gek. Ik denk dat het komt doordat ik als schaatser meer en meer begon te fietsen en goed getraind raakte. Je kan dan steeds beter de langere wedstrijden aan en het wil niet zeggen dat je als sprinter geen marathonwedstrijden kan winnen. Het is juist een voordeel, want een goede sprint heb ik nog steeds en zeker om natuurijs kan ik daarmee wedstrijden winnen.”

“Extra druk alleen maar een motivatie”
Met zijn ouderlijk huis op een steenworp afstand van de ijsbaan zal er in Hoorn veel publiek speciaal komen voor Smit tijdens de door zijn sponsor gesponsorde wedstrijd. Extra druk voor Smit, maar ook voor zijn ploeg. “Ik vind dat juist wel lekker, laat er maar een beetje druk op staan, daar presteer ik altijd goed bij. Het ideale scenario voor mij zou zijn als we met een klein groepje een rondje kunnen pakken. Mocht dat niet lukken dan hebben we altijd nog meer ijzers in het vuur bij ABvakwerk en met Gary een man die het kan afmaken in de sprint.”

AANBIEDINGEN