Als je goed schaatst, word je niet moe

Het seizoen is begonnen! Traditionele seizoensopener is de marathon van Amsterdam. Met het oog op het NK Afstanden een week later, rijden Evert en ik eerst nog een 5km op Thialf. Deze combinatie van marathon en langebaan zit in het DNA van ons team, maar het kost ook flink wat energie als je die twee achter elkaar plakt.

De week erna is het weer raak. De 5km op het NK is in de planning verhuisd van de vrijdag naar de zaterdag, waardoor de 5km, 10km en marathon nu binnen 24 uur gepland zijn. Als ik aan Jillert vraag of dat allemaal wel verstandig is in één weekend, antwoordt hij: “Als je goed schaatst, word je niet moe.” Typisch zo’n regel waar je even over na moet denken om te weten wat hij ermee bedoelt. We hebben natuurlijk de hele zomer getraind om deze duurinspanningen aan te kunnen. En vooral in de marathon gaat de regel wel op. Als je ze goed raakt, kun je blijven gaan in de wedstrijd.

Deze dagen is het World Cup circuit weer in Nederland neergestreken. Een mooi gezicht om namen als Shani Davis en Sang-Hwa Lee op de baan rond te zien rijden. Dat trekt ook bekijks van buitenaf. Mensen die net zelf geschaatst hebben, blijven even hangen om de internationale top aan het werk te zien. Tegelijkertijd rijden op de binnenbaan jonge kinderen, ze moeten slalommen tussen pylonen. Met de nadruk op moeten, want de opdracht wordt steeds dwingend en op luid volume herhaald door de trainer. Het levert wel een prachtig tafereel op; rechts van me Shani Davis, links een klasje kinderen. Nog even doorgaan kinderen, als jullie straks goed schaatsen, worden jullie niet meer moe.

Voor de buitenwereld staan we er ook wel om bekend: bij de World Cup in Heerenveen zijn een aantal sprinters verbaasd dat ik de avond ervoor geen marathon heb gereden. In Stavanger zegt Thomas Krol dat hij wel verwacht had dat we na de marathon van Haarlem pas richting Noorwegen zouden vliegen voor de 10 kilometer op zondag. Een uur later wint Pedersen de 1500 meter met een bijna vlak schema. Hij schaatste goed, zou hij niet moe geworden zijn? Dat is afwachten, want morgen rijd ik op de 10km tegen hem. Dit keer zonder marathon en/of 5km in de benen.

Jeremy Wotherspoon legt op de Noorse tv uit waarom zijn sprinter Lorentzen nog een 1500m heeft gereden voordat hij een 500m moest rijden: “Dit moet hij aankunnen, om straks op de belangrijke races iets extra’s te kunnen.” Toch is het de komende weken oppassen. Na de stress van plaatsing tijdens het NK, volgt nu het reizen en het opladen voor 5 en 10 kilometers in de World Cups. In deze fase is het harde trainen en marathons rijden even voorbij en ligt de focus op goede races rijden, door zowel fysiek als mentaal scherp te blijven. Als je goed schaatst, word je niet moe, maar dat moet ik wel zo houden komende tijd!

Na de 10km in Stavanger, ga ik vrijwel direct door naar Calgary en Salt Lake City voor de World Cups aan die kant van de plas.

Tot dan voor de volgende update!

AANBIEDINGEN