KNSB wil natuurijsvierdaagse

De kans is groot dat een dezer dagen de eerste marathon op Nederlands natuurijs verreden kan worden. Alle vier ijsclubs die hiervoor traditiegetrouw in de race zijn, maken nog kans op de primeur van 2018.

“De vraag is niet óf we die marathon kunnen houden, maar waar en wanneer we los kunnen”, zegt Willem Hut, competitieleider marathon van de KNSB. “En zoals het er nu uitziet, is de kans ook groot dat we eindelijk weer een vierdaagse kunnen houden.”

Hut hoopt morgen (dinsdag) op pad te kunnen met zijn accuboormachine om een van de ijspistes te keuren. Voor een marathonwedstrijd moet het ijs minimaal drie centimeter dik zijn.

Als morgen aan die eis is voldaan, zou woensdag de eerste wedstrijd kunnen plaatsvinden. Hut: “Alle vier de banen zijn goed op weg, Haaksbergen en Arnhem hebben een lichte voorsprong op de concurrentie.”

De ijsverenigingen die met elkaar strijden om de primeur zijn wederom: schaats- en skeelerclub IJSCH uit Haaksbergen, de gezamenlijke verenigingen STG RijnIJssel en Thialf uit Arnhem, IJsvereniging De Hondsrug in Noordlaren en Schaatsvereniging Veenoord / Nieuw- Amsterdam uit Veenoord.

Bij de meeste banen is het ijs goed op die plekken die grotendeels in de schaduw liggen. De krachtige zon voorkomt tot nu toe dat de ijslaag overal sterk genoeg is en blijft. “Vooral de zonkanten blijven lastig. Veenoord heeft daar het meeste last van”, aldus Hut.

Hij is verheugd over de enorme inzet die vrijwilligers van de ijsclubs weer tonen om de ijsbanen in orde te krijgen. Twee keer al zaten ze er deze winter dichtbij, maar lukte het net niet. Nu moet het er alsnog van komen. “De grote vraag blijft: wat doet het weer? We duimen voor wat bewolking overdag, zodat de zon weg blijft,”

De laatste keer dat op Nederlands natuurijs een marathon werd verreden, was op 18 januari 2017 in Noordlaren. Winnaars waren daar Simon Schouten en Lisa van der Geest.

De laatste keer dat een volledige vierdaagse wedstrijd werd afgewerkt, is alweer zeven winters geleden. In december 2010 wonnen Christijn Groeneveld en Jolanda Langeland het klassement na wedstrijden in achtereenvolgens Noordlaren, Veenoord, Haaksbergen en Gramsbergen.

Foto Timsimaging.nl

AANBIEDINGEN