Hoe plaatsen onze toppers zich voor de grote internationale toernooien?

Hoe plaatsen onze toppers zich voor de grote internationale toernooien?

Voor de topschaatsers start seizoen pas na de kerst

Het schaatsseizoen mag dan al een tijdje begonnen zijn, echte prijzen zijn er nog niet gewonnen. Na de eerste vier World Cup wedstrijden gaat de teller letterlijk op nul, betreffende alle grote toernooien in januari, februari en maart. Tijdens het NK Afstanden zijn er namelijk startbewijzen te verdienen voor het EK Allround en Sprint, WK Sprint en het WK Afstanden. Via het EK kunnen allrounders en sprinters zich rechtstreeks plaatsen voor het WK.

Inleidende beschietingen

“De eerste pannenkoeken zijn voor de kinderen.” Het is een vaak gehoorde kreet in het schaatsen, als er gesproken wordt over het voorseizoen. Hard schaatsen in deze periode is leuk, maar de hoofdprijzen worden pas verdeeld na de kerst. Het zijn de inleidende beschietingen, die je zo goed mogelijk moet doorstaan, om in topvorm aan het NK Afstanden te verschijnen. Tijdens het NK Afstanden zijn tickets te verdienen voor het EK Allround en EK Sprint in het Italiaanse Collalbo, het WK per afstand in Inzell en indirect ook voor het WK Sprint in Heerenveen. Voor schaatsers die zich als doel hebben gesteld om zich te plaatsen voor deze toernooien, zijn de dagen in december allesbeslissend.

EK Allround en Sprint 11 t/m 13 januari in Collalbo
Het eerste grote internationale toernooi is het EK Allround&Sprint in het Italiaanse Collalbo. Hoe plaatsen de schaatsers zich voor deze wedstrijd? Er zijn voor zowel de vrouwen als de mannen drie startplekken.

Vrouwen allround: De beste drie schaatssters in een op te maken klassement na het NK Afstanden op de 1500 en 3.000 meter plaatsen zich voor het EK.

Mannen allround: De beste drie schaatsers in een op te maken klassement na het NK Afstanden op de 1500 en 5.000 meter plaatsen zich voor het EK.

Sprint, mannen en vrouwen: De beste drie schaatsers in een op te maken klassement na het NK afstanden over 500 en 1000 meter plaatsen zich voor het EK.

WK Afstanden 7-10 februari in Inzell

Ook voor het WK Afstanden in Inzell is het NK Afstanden allesbeslissend. De beste schaatsers in de uitslag per afstand plaatsen zich. Afhankelijk van het aantal beschikbare plaatsen voor Nederland per afstand, kunnen dat de eerste twee of drie schaatsers zijn. De rijders voor de mass start, ploegenachtervolging en teamsprint worden aangewezen door de bondscoach.

WK Sprint 22-23 februari in Heerenveen

Vanaf het WK sprint wordt het plaatsingsschema iets ingewikkelder. Maar nog altijd is

het NK Afstanden enorm belangrijk, aangezien dat het plaatsingsmoment voor het EK Sprint is. Het EK Sprint is leidend in de plaatsing voor het WK. Hier geldt:

  • De beste rijder in het eindklassement van het EK sprint in Collalbo (11-13 januari 2019), mits bij de beste 3
  • De tweede rijder in het eindklassement van het EK sprint in Collalbo (11-13 januari 2019), mits bij de beste 3 en mits Nederland drie startplaatsen heeft
  • De beste nog niet geplaatste rijder(s) in de uitslag van het KPN NK sprint in Heerenveen, 26-27 januari 2019

WK Allround 2-3 maart in Calgary

  • De beste rijder in het eindklassement van het EK allround in Collalbo, 11-13 januari 2019, mits bij de beste 3
  • De tweede rijder in het eindklassement van het EK allround in Collalbo, 11-13 januari 2019, mits bij de beste 3 en mits Nederland drie startplaatsen heeft;
  • De beste nog niet geplaatste rijder(s) in de uitslag van het KPN NK allround in Heerenveen, 26-27 januari 2019