Geef World Cup meer waarde

Met de World Cup-wedstrijd in Kazachstan achter ons en de vierde World Cup in Nagano voor de boeg regent het weer afmeldingen van Nederlandse schaatsers die liever rust nemen en trainen in plaats van een World Cup rijden. Begrijpelijk, sporttechnisch gezien. Maar voor de sport zelf catastrofaal.

Wat is een World Cup wedstrijd nog waard als een deel van de top bij voorbaat al afhaakt? Wat voor signaal geef je af richting alle fans die de wedstrijden volgen of een kaartje hebben gekocht voor de wedstrijd om hun helden te aanschouwen. Die er vervolgens niet zijn. En is het voor de media nog wel interessant genoeg om te verslaan als een groot deel van de topschaatsers er toch niet is? 

Dat moet anders en de oplossing is eigenlijk heel gemakkelijk. We moeten de World Cup-wedstrijden belangrijker maken en dat kan het beste door goede uitslagen internationaal te belonen. Waarom geven we niet de hoogstgeplaatste Nederlander in het klassement na vier World Cup-wedstrijden automatisch een startbewijs voor het WK Afstanden op die afstand? Waarom geven we een winnaar tijdens een World Cup-wedstrijd niet een beschermde status tijdens de plaatsingswedstrijd voor het WK Afstanden. Vormbehoud zou dan genoeg moeten zijn om op een goede manier toe te kunnen werken naar de belangrijkste toernooien van het jaar. 

Wijs schaatsers die het internationaal goed doen aan voor de grote toernooien”

Jan van Loon, hoofdredacteur Proskating

Ik hoor u denken: ‘Dan gaan een heleboel schaatsers zich al voorselecteren voor het WK Afstanden’. En dat is natuurlijk voor een deel waar. Maar op basis van de rangen en standen na vier World Cups in het vorige seizoen zou de uiteindelijke WK-selectie er vorig jaar nauwelijks anders hebben uitgezien. De World Cup-wedstrijden krijgen, door ze belangrijker te maken, wel veel meer waarde, worden interessanter om te volgen en de sporters zullen minder geneigd zijn om wedstrijden over te slaan. En het NK Afstanden, dat al jaren hét selectiemoment van het jaar is? Ook dat wordt spannender, want om de plekken die nog over zijn zal met het mes tussen de tanden worden gestreden. 

Door: Jan van Loon