Blog 1 vanuit de hoogte: Livigno

Een zomer lang trainen voor de winter. Nu het spannend begint te worden in dit Olympisch seizoen, zal ik jullie de komende tijd op de hoogte houden van mijn belevenissen en ervaringen in de periode tot aan het OKT en wie weet wat daarna nog volgt!

De laatste rechte lijn richting de winter begint voor ons ieder jaar in Livigno. Dit bergdorp op 1816 meter boven zeeniveau is onze uitvalsbasis voor een hoogtestage van drie weken. Binnen het team is Livigno haast een begrip. De ervaren jongens die al jaren bij Jillert in de ploeg zitten, komen hier al voor de negende keer. Maal drie weken, hebben ze toch al ruim een half jaar van hun leven hier doorgebracht. Op zich niet heel vreemd, we zijn immers wel vaker op trainingskamp. Maar Livigno is een apart oord. Het is een hooggelegen vallei, die behoorlijk geïsoleerd ligt tussen hoge bergpassen. Vroeger kende het gebied maar één toegangsweg. Tegenwoordig is het iets beter bereikbaar, maar geniet het nog altijd een bijzondere status als belastingvrije zone. Dit maakt dat zowel richting Zwitserland, als richting Italië, grensposten zijn. Doordat het vroeger zo geïsoleerd lag, heeft de helft van de bevolking dezelfde achternaam. Dit geldt ook voor het personeel in het hotel, die sommigen van ons dus al heel wat jaren zien terugkeren. In de vier jaar dat ik hier nu kom is er nauwelijks iets veranderd.

Tunnels
Als trainingsgebied is Livigno ideaal vanwege de hoge ligging, dichtbij mooi te fietsen bergpassen en de aanwezigheid van een vlakke weg voor de skeelertrainingen. Ook zijn er een aantal lange tunnels langs het meer, de zogenaamde Galleria. Dit zijn open tunnels waar we kunnen fietsen als het weer tegenzit. (zie foto) Naast onze ploeg zijn hier vaak veel wielrenners te vinden die zich voorbereiden op het WK. Jaarlijks terugkerende “klassiekers” zijn de beklimming van de Gavia en de Stelvio, beiden vanuit Bormio. Voordat we daar aan toe zijn, geldt eerst een week acclimatiseren en wennen aan de hoogte. Door de hoge ligging is er minder zuurstof in de lucht, waardoor je je lichaam eigenlijk permanent met een probleem opzadelt. De bedoeling is dat we hier later profijt van hebben en dus niet onze lichamen meteen kapot maken in de eerste week. Dat levert binnen onze ploeg ook meteen een probleem op. Iedereen is gewend om hard te trainen en veel uren te maken, dus dan is zo’n eerste week rustig aan trainen haast nog moeilijker dan volle bak. Voor mij is het de zesde keer “op hoogte”, dus met die ervaring lukt het me wel om eerst even op de rem te trappen. Mijn roomie Arjan Stroetinga is de koning van de middagdutjes, dus dat helpt ook goed mee.

Jillert
Livigno is ook de plek waar Jillert aan zijn conditie gaat werken. Na een zomer lang uitrusten, wordt het wel weer tijd om de draad op te pakken en de hardloopschoenen aan te trekken. Hij schijnt zelfs zijn skeelers bij zich te hebben, maar daar heb ik nog geen bewijs van gezien. Als wij een skeelertraining in het dal afwerken, maakt Jillert van de gelegenheid gebruik om even te gaan hardlopen. Als we in de eerste rustige week een stevige bergwandeling maken, is dat voor hem ook weer een peilmoment voor zijn conditie. De conclusie laat zich raden, maar gelukkig heeft hij inmiddels jaren ervaring met het schrijven van schema’s, zodat wij hier wél optimaal in conditie kunnen komen.

Ondanks het feit dat we in Livigno niet kunnen schaatsen, brengt het je wel vast in winterse sferen. Half september is hier regelmatig nachtvorst en een paar sneeuwbuien hebben we ook al gehad. Dat doet me realiseren dat de eerste wedstrijden al niet ver weg meer zijn, en het seizoen echt voor de deur staat!

Houd de website in de gaten voor mijn volgende blog, waarin ik jullie zal vertellen over mijn belevenissen in Grosseto, de bestemming voor ons volgende trainingskamp.

In de tussentijd houd ik jullie op de hoogte via mijn instagram (stories).

Erik Jan Kooiman is langebaanschaatser en deelt elke twee weken in zijn blog op ProSkating zijn voorbereidingen richting de Olympische Spelen. Natuurlijk gaan daar heel veel trainingen aan vooraf en naderen de eerste belangrijke kwalificatiewedstrijden. Kooiman is en specialist op de 10 kilometer en werd al eens tweede van de wereld op deze afstand.

AANBIEDINGEN