Hollandse 100 haalt €309.272 op voor onderzoek

De vijfde editie van De Hollandse 100 is verreden! Het oerhollandse evenement, waarbij 10 kilometer wordt geschaatst en 90 kilometer wordt gefietst om geld op te halen voor onderzoek tegen lymfklierkanker, kent meerdere hoogtepunten. In totaal is er €309.272 opgehaald en hebben zo’n 530 deelnemers zich inschreven, waaronder BN’ers. De opbrengst wordt volledig ingezet om onderzoek naar lymfklierkanker te financieren.  De Hollandse 100 is een initiatief van Lymph&Co, opgericht door Prins Bernhard van Oranje, en vond dit jaar plaats in Thialf Heerenveen.

Samen fietsen, schaatsen en geld ophalen voor onderzoek. De Hollandse 100 zit vol doorzettingsvermogen en emotie. Meedoen is genoeg. Het inschrijfgeld én alle donaties komen volledig ten goede aan de onderzoekspot voor fundamenteel onderzoek. Met een eigen actiepagina op De Hollandse 100-website konden deelnemers zelf sponsors werven om hun inzet nog eens éxtra te belonen.

Samen de strijd aan

Naast het rijden van De Hollandse 100 of De Halve Hollandse 100, kon er worden gestart op de Familie/Groepsestafette en de Junioren 10. Onder de honderden deelnemers stonden uiteraard Prins Bernhard met Prinses Annette met hun gezin aan de start. Ook prinses Margriet schaatste mee en werd langs de baan gesupport door de heer Pieter van Vollenhoven. Ambassadeurs Simon Keizer en Monique des Bouvrie gingen dit jaar tevens opnieuw de strijd aan. Voor het eerst deze editie waren René en Maxim Froger. Het evenement werd gepresenteerd door de Friese Tim Douwsma, samen met Meriyem Manders.

100% naar onderzoek

De belofte van Lymph&Co is dat 100% van alle donaties wordt gebruikt om onderzoek naar lymfklierkanker te financieren. Mede door het succes van eerdere edities van De Hollandse 100, waarbij in totaal bijna 1,5 miljoen euro(!) werd ingezameld, heeft Lymph&Co de afgelopen maanden een nieuwe “onderzoekscall” uitgeschreven.

Marianne Boes (UMC Utrecht) gaat op zoek naar een vaccin voor de behandeling van lymfklierkanker. Voor een aantal soorten kanker wordt deze behandeling al getest, maar voor lymfklierkanker nog niet. Boes gaat met haar collega’s op zoek naar stukjes van de tumorcellen die niet op gezonde lymfklier cellen zitten. Deze stukjes kunnen dan ingespoten worden bij de patiënt. Hierdoor gaat het afweersysteem de tumor aanvallen en opruimen. Voor dit onderzoek werkt de groep uit het UMC Utrecht samen met onderzoekers uit het Prinses Maxima Centrum. Ze zoeken naar vaccins voor verschillende vormen van lymfklierkanker bij volwassenen én kinderen.

Veelbelovend

Het onderzoek van Marianne Boes is door de Raad van Advies voorgedragen aan het bestuur van Lymph&Co. Uit de 11 voorstellen die in oktober bij Lymph&Co ingediend zijn, zijn er vier uitgenodigd om een uitgebreid voorstel in te dienen. Op basis van beoordeling door internationale wetenschappers vond de Raad van Advies van Lymph&Co dit vierjarige onderzoek naar vaccins het meest veelbelovend.