Skeelerlagers

Skeelerlagers. Alle vooraanstaande skeelermerken verkopen ze in vele verschillende prijsklasses. Elk merk geeft net weer een iets andere naam aan elke lager, maar wat betekent dat nu? En vooral, welke lagers zijn nu het beste? Lagers voor Inline Skaten zijn soms te krijgen voor minder dan 20 euro per 16 lagers en je lijkt het zo gek te kunnen maken als je zelf wilt met keramische lagers voor 300 euro. Maar wat is nu het verschil, waar moet ik op letten en waarom zijn de prijzen zo verschillend? ProSkating helpt je verder.

608 en 688
Eigenlijk elk wiel voor jou skate of skeeler heeft een kern voor een 608 lager. 608 Staat dus puur voor de maat waar de lager in past. 688 Is het formaat voor de minilagers. Er zijn wielen waar deze lagers in passen, maar vaak heb je speciale adapters en spacers nodig. Een set-up met minilagers is doorgaans de helft van het gewicht van gewone lagers. Bij een gewone lager gebruik je 8mm spacers. Bij een minilager 6mm spacers. Het is wat meer werk, maar zeker het proberen waard als je op zoek bent naar de ideale set-up.

De skeelerlager
Dit is een afbeelding van hoe een lager over het algemeen is opgebouwd. Een 608 lager. De grote verschillen in kwaliteit en prijs van een lager zitten in de materialen die gebruikt worden voor de lager en de nauwkeurigheid waarmee de lager in elkaar is gezet.
De meeste lagers hebben een shield of afsluitring van rubber. Dit rubbertje beschermt de lager tegen stof, water en modder. Deze rubbertjes zijn met een scherp voorwerp gemakkelijk te verwijderen en hierdoor kunnen de lagers beter worden schoongemaakt.

Abec?
Veel lagermerken hebben een aanduiding met Abec(Annular Bearing Engineering Committee). Vooral het goedkopere segment lagers. Het nummer achter Abec is de hoeveelheid speling in de lager. De tolerantie. Bij een Abec 5 lager is de speling over het algemeen hoger dan bij een lager met Abec 9. Hoe hoger de Abec, hoe beter de spin en vaak ook hoe duurder de lager.

Keramisch
Goedkopere lagers zijn veelal gemaakt van staal. Voor het duurdere segment, de keramische lagers, wordt veelal gebruikt gemaakt van titaan of chroom. Deze lagers zijn harder, over het algemeen preciezer en roesten minder snel tot niet. Ten opzichte van stalen lagers presteren keramische lagers beter onder druk.

Onderhoud en tools
De levensduur en prestaties van je lagers wordt voor een deel ook bepaald door het onderhoud. Skeeler je vaak in de regen en maak je de lagers niet schoon, dan roesten ze vast of spinnen veel minder goed. Maak je lagers daarom regelmatig schoon. Hier zijn speciale hulpmiddelen voor.

Daarnaast speelt het smeermiddel een belangrijke rol. Gebruik nooit WD40 als smeermiddel. WD40 is geen smeermiddel, maar een agressief hulpmiddel voor bijvoorbeeld het verwijderen van roest. Niet goed dus voor je lagers. WD40 vervliegt ook erg snel waardoor je lagers droog lopen en snel slijten of zelfs vastlopen. Gebruik daarom een olie zoals skeeler fabrikanten zelf vaak leveren.

Welke lager past bij mij?
Bent je een recreatieve skater en skeeler je gemiddeld 1 keer per week of minder onder goede omstandigheden? Lagers van het goedkopere segment voldoen dan prima. Ga voor Abec 5 of Abec 7 of probeer de Reds. De lagers zijn speciaal gemaakt voor het skeeleren.

Bent u een fanatieke skater, houd je van uitdagende parcoursen en train je minimaal 1 keer per week? Of ben je een wedstrijdrijder/toerrijder, maar wil je niet een vermogen uitgeven aan een set lagers? Neem dan de Abec 7, Abec 9 lagers, Reds, Swiss of probeer eens de Keramische lagers van Maple.

Ga je voor de top, wil je het beste uit je skeelerpresaties halen. Investeer dan in een set Keramische lagers en onderhoud ze goed. Het is zeker de investering waard. Zowel de mini-lagers an de normale lagers is dan een goede optie.

AANBIEDINGEN