Winterpret: 8 x bijzondere ‘pop-up’ ijsbanen

Nederland biedt in de winter gegarandeerd schaatsplezier en dan maakt het niet veel uit of het kwik nu wel of niet onder nul zakt. De 400-meterbanen weten de meeste beoefenaars wel te vinden, maar soms gaat het om meer dan de afstand die je aflegt. Zoals de sfeer eromheen,  de gezelligheid en ook dat de jongste schaatsers flink veel plezier hebben.

Er zijn talloze locaties in Nederland waar in deze tijd de meest bijzondere ijsbanen verschijnen die zeker een bezoekje waard zijn. Wij zetten er een aantal voor je op rij:

1. Traditiegetrouw in hartje Amsterdam

Ice Amsterdam
Schaatsen op het Museumplein in Amsterdam (foto: Ice Amsterdam)

Wat een prachtig decor oplevert is het Rijksmuseum. Op het Museumplein ligt een riante kunstijsbaan van zo’n 1400 m2. Meer dan 100 jaar geleden schaatsten de Amsterdammers al op deze locatie. Alleen al vanwege deze historie is het een unieke winterbeleving.

Wanneer: van november tot 2 februari 2020
Info: Ice*Amsterdam

2. Gezelligste 400-meterwedstrijdbaan Amsterdam

Jaap Eden ijsbaan
Jaap Eden ijsbaan in Amsterdam (foto: Vincent Riemersma)

De Jaap Eden ijsbaan is een ijsbaan die schaatsen uitademt. Je voelt de geschiedenis bijna wanneer je in open lucht je rondjes rijdt. De ijsbaan is omlijnt door decennia oude bomen en wordt sfeervol verlicht door een lichtjes slinger langs de binnenbaan. Schaatsen op de Jaap Eden IJsbaan is een beleving. Bovendien was deze ijsbaan in Amsterdam in 1961 de derde 400-meterbaan in de wereld die werd geopend.  

Wanneer: van 12 oktober 2019 tot 22 maart 2020
Info: Jaap Eden IJsbaan

3. Rondje om het stadhuis van Gouda

Goudse ijsbaan
Goudse ijsbaan (foto: Oscar Lima – Goudse ijsbaan)

In Gouda levert het schaatsen op de Goudse ijsbaan wel een heel uniek plaatje op. De ijsbaan omringt namelijk het vijftiende-eeuwse stadhuis op de Markt. Het is de enige ijsbaan in Nederland die om een historisch en monumentaal pand is gelegd. Dat is een schaatservaring die je zeker bij zal blijven. En genoeg van het buitenspelen? Dan kun je je lekker opwarmen in de koek-en-zopietent naast de ijsbaan.

Wanneer: van 18 december tot en met 12 januari 2020
Info: Goudse IJsbaan

4. De langste buitenijsbaan ter wereld in Biddinghuizen

Schaatsen in de natuur bij Flevonice (foto: Vincent Riemersma)

Een kilometerslange route; rijdend langs de rietkragen met weids uitzicht. De buitenijsbaan van Flevonice brengt je dichtbij de ervaring van echt natuurijs. Heerlijk buiten in de natuur en dus ook als het niet vriest. Nog niet veel ervaring? Dat maakt niet uit. De ijsbaan is geschikt voor schaatsers van elk niveau.    

Wanneer: Mits het weer het toelaat, open vanaf 30 november.
Info: Flevonice

Flevonice langste ijsbaan
De langste buitenijsbaan ter wereld. (foto: Vincent Riemersma

5. Schaatsen en sleeën in het Openluchtmuseum Arnhem

ijsbaan Openluchtmuseum Arnhem
Schaatsen in het Openluchtmuseum Arnhem (foto: Openluchtmuseum Arnhem)

Wanneer je in de winter het Openluchtmuseum in Arnhem bezoekt, is winterpret gegarandeerd. Niet alleen is het hele museum in winterse sferen gehuld, speciaal voor de bezoekers is in deze periode ook een schaatsbaan én een sleehelling geopend. En dat geheel in oud-Hollandse sferen, want het is tenslotte een cultuurhistorisch museum.

Wanneer: van 7 december 2019 tot 19 januari 2020, van 10.00 tot 18.00
Info: Openluchtmuseum Arnhem

Sleebaan in het Openluchtmuseum Arnhem (foto: Openluchtmuseum Arnhem)

6. Scheveningen: schaatsen voor het Kurhaus

Schaatsen voor het Kurhaus
Schaatsen voor het Kurhaus in Scheveningen (foto: Cool Event Scheveningen)

Al voor het dertiende jaar wordt het plein voor het Kurhaus omgetoverd tot een waar winter wonderland! Met een grote overdekte schaatsbaan, licht, muziek en een vleugje magie is het goed vertoeven op het Kurhausplein. Daarbij is er in de gekoelde tent op het strand naast De Pier een prachtige ijssculpturen tentoonstelling. Kleed je wel warm aan, in de ijssculpturentent is het -15 graden.

Wanneer: ijsbaan, van 9 november tot 26 januari. IJssculpturententoonstelling, van 7 december tot 12 januari 2020
Info: Cool Event Scheveningen

IJssculpturen in Scheveningen
IJssculpturententoonstelling in Scheveningen bij De Pier (archieffoto: Cool Event Scheveningen)

7. Schaatsen op een drijvende ijsbaan in Leiden

Drijvende ijsbaan Leiden
Schaatsen op de drijvende ijsbaan in Leiden (foto: Visit Leiden)

IJs drijft al zou je zeggen, maar bij gebrek eraan, maken we zelf een drijvende ijsbaan, lijkt de gedachte in Leiden. In de Winter Wonder Weken van Leiden is de drijvende ijsbaan te vinden in het historisch centrum van de stad, op de Nieuwe Rijn.  Naast de drijvende ijsbaan is er ook een drijvende kerstmarkt te vinden!

Wanneer: van 7 december 2019 tot en met 5 januari 2020
Info: Visit Leiden

8. De mobiele 400-meterbaam met lichtshow in Rotterdam

Schaatsbaan Rotterdam

Al voor de zevende winter op rij verschijnen er op het hockeyveld in Rotterdam twee overdekte ijsbanen waar drie maanden lang kan worden geschaatst. De 400-meter baan is overkoepeld. In de overkoepeling maken verschillende kleuren licht van jouw schaatsrit een ware show. Bovendien is er een funbaan voor de beginnende schaatser. Tussen de twee banen vind je het Koek & Zopieplein om even bij te komen!

Wanneer: vanaf 30 november tot eind januari 2020
Info: Schaatsbaan Rotterdam