Wat viel ons op tijdens het eerste echte schaatsweekend?

Na wat inleidende schermutselingen is dit weekend het schaatsseizoen in alle hevigheid losgebarsten. In Deventer stond de eerste echte krachtmeting voor de langebaanschaatsers op het programma en in Amsterdam begonnen de marathonschaatsers traditiegetrouw onder herfstige omstandigheden aan het seizoen. Wat viel ons op na het eerste weekend?

Waar vroeger onze beste schaatsers en schaatssters het seizoen aftrapten tijdens de IJsselcup, is deze eerste grote langebaanwedstrijd van het seizoen nu verworden tot het strijdtoneel van de subtoppers. Opvallend is dat met name de meeste schaatsers uit de grote commerciële ploegen de wedstrijd op het ijs van Deventer links laten liggen.

Velema klokte 1.08,94 en bleef daarmee een halve seconde steken achter Kjeld Nuis

De winnaars in Deventer met onder andere Dijs, Kant en Ariëns zullen we gaan terugzien tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi, maar een plek in de ploeg voor de eerste reeks World Cup-wedstrijden zal, naar alle waarschijnlijkheid, te hoog gegrepen zijn. Veel van de rijders die daarvoor in aanmerking zullen komen reden hun laatste trainingsrondjes elders en vooral in Inzell werd er al hard gereden. Mannen als Douwe de Vries, Kjeld Nuis, Thomas Krol en ook Jan Blokhuijsen lieten indrukwekkende races zien. Carlijn Achtereekte, Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Esmee Visser zetten daar de laatste puntjes op de i. Een opvallend sterke rit was er van IKO-rijder Lennart Velema. Velema klokte 1.08,94 en bleef daarmee een halve seconde steken achter Kjeld Nuis. Velema lijkt daarmee een gevaarlijke klant te worden op deze afstand tijdens de World Cup kwalificatiewedstrijden.

Sprintdames

Wat momenteel zeer interessant is om te volgen zijn de Nederlandse dames op de korte afstanden. Met name de vijfhonderd meter is al jaren een pijnpunt voor de Nederlandse ploeg en rijders zoals Kodaira en Herzog lijken we voorlopig nog niet in de gelederen te hebben. De Nederlandse dames lijken echter wel dichterbij te komen en een heel peloton aan vooral jonge schaatssters gaat over twee weken strijden voor vijf World Cup-tickets.

Vorig jaar wisten De Jong, Leerdam, Beuling, Smit en Stollenga zich te plaatsen voor de eerste World Cup-wedstrijden. Het is niet vanzelfsprekend dat deze dames zich weer zullen plaatsen, want er liggen een groot aantal kapers op de kust. Onder andere Sanneke de Neeling, Michelle de Jong en Dione Voskamp lieten al snelle tijden noteren en wat te denken van Jorien ter Mors die weer terug is na een jaar blessureleed. Neem daarbij ook nog Anice Das, Helga Drost en Isabelle van Est en het aantal kanshebbers gaat al richting de tien. De vorm van de dag zal gaan bepalen welke dames we zullen gaan terugzien tijdens de eerste reeks World Cup-wedstrijden in Azië.

Twee buitenlanders op het podium

Afgelopen zaterdag in Amsterdam begonnen 57 schaatsers in de topdivisie heren aan de start van het seizoen. Vier daarvan kwamen niet uit Nederland en twee daarvan stonden op het podium.

De belangrijkste les die we hieruit kunnen trekken is dat Jorrit Bergsma al vroeg in het seizoen in zeer goede vorm steekt

Kregen de Nederlandse stoempers schaatsles? Deels wel, want winnaar Bart Swings reed solo naar de finish en wist al met het horen van de bel dat hij zou gaan winnen. Dat kwam met name door de enorme versnelling van Jorrit Bergsma. De Fries trok de sprint aan voor Swings. Hij deed dat echter zo hard dat niemand kon volgen. De belangrijkste les die we hieruit kunnen trekken is dat Jorrit Bergsma al vroeg in het seizoen in zeer goede vorm steekt.

Bij de dames was het vooraf vooral de vraag hoe Irene Schouten ditmaal zou gaan winnen. In de sprint, of vanuit de kopgroep. Beide gebeurde echter niet. Schouten liet een kopgroep van drie dames rijden met daarbij haar ploeggenote Marijke Groenewoud uit de satellietploeg Ziuz. Een goede zet zo bleek, want Groenewoud won eenvoudig de wedstrijd en toonde een dag later ook aan goed in vorm te zijn door de mass start te winnen in Deventer.

Glazen bol

Over exact tien dagen start het World Cup kwalificatietoernooi. Een enorm belangrijke wedstrijd voor veel schaatsers die bepalend is voor de rest van het seizoen. Wij schrijven de namen van Bergsma, Jorien ter Mors en Michelle de Jong alvast op als winnaars en zijn benieuwd wie zich bij hen gaan voegen.  

Tekst: Jan van Loon
Beeld: Vincent Riemersma