Christoffel Hendriks: Opgeven is geen optie

“Als ik het zwaar heb maak ik mij kwaad en stoemp ik door. Opgeven is geen optie!”, zegt marathonschaatser Christoffel Hendriks (Port of Amsterdam/SKITS) terwijl hij even uitblaast na een tempoblokje op de Jaap Edenbaan. Daar traint hij gewoon op een doordeweekse donderdagmorgen op het buitenijs tijdens het publieks-uur. “Ik woon hier vlakbij in de buurt”, lacht Hendriks. Het contrast met het super snelle ijs in Thialf waar de meeste van zijn collega topschaatsers trainen en de aanwezige recreatieve schaatsers op dit publieksuur in Amsterdam kan nauwelijks groter. Terwijl menig schaatser op deze ochtend op het Amsterdamse ijs al blij is om überhaupt pootje over door de bocht te gaan, zweeft Christoffel over het ijs. Het lijkt hem nauwelijks moeite te kosten om rondjes ’32’ te rijden op het door het warme weer zwaar aangeslagen ijs.  

Solo   

Christoffel (27) begint dit jaar aan zijn vijfde seizoen in de Topdivisie.  Hij is afgestudeerd in de theoretische natuurkunde. Christoffel Hendriks is geen schaatser met een groot palmares aan overwinningen, maar is wel een smaakmaker in de wedstrijden van de Topdivisie, vooral op natuurijs. Christoffel Hendriks is een ijzersterke, technisch begaafde schaatser, die  indruk maakt door zijn aanvallende manier van koersen.

In 2018 ontsnapte bij tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee uit de kopgroep en reed hij kilometers lang op kop van de loodzware wedstrijd voordat hij werd teruggegrepen door de latere winnaar, Erik Jan Kooiman. Afgelopen seizoen liet Christoffel een uitstekende indruk achter in de Grand-prix klassiekers op het zee-ijs in het Zweedse Lulea. Hij noteerde daar een knappe top tien-klassering in de finale wedstrijd. Uit het zicht van de top-ploegen in de eredivisie is Christoffel een marathonschaatser die dit seizoen weleens voor verrassingen kan zorgen.

2e KPN Cup-wedstrijd

Hoewel de opening van het marathonseizoen op zijn thuisbaan in Amsterdam, veel van zijn krachten heeft gevergd zal Christoffel (vandaag) bij de tweede wedstrijd van de KPN-Cup op de Haagse Uithof er alles aan doen om de verwachting als aanvaller en smaakmaker in de koers waar te maken. Christoffel ademt schaatsen:  “Ik ben opgevoed met schaatsen, ik zeg altijd dat ik eerder kon schaatsen dan lopen.”

Pogramma 2e Wedstrijd KPN-Cup De Uithof Den Haag

  • 17.45 uur: Beloften heren – 100r
  • 19.15 uur: Topdivisie dames – 80r
  • 20.30 uur: Topdivisie heren – 125r