Start beloftendivisie dames veelbelovend

Op de Jaap Edenbaan in Amsterdam is de eerste wedstrijd van de beloftendivisie voor dames gewonnen door Arianna Pruisscher (Team Leontienhuis). De 21-jarige marathonschaatsster uit Emmen won de eindsprint van een kopgroep van elf dames. In de attractieve wedstrijd werd de twijfel weggenomen die er vooraf bestond over het initiatief voor de beloftendivisie voor dames. Vooral de grootte van het peloton en de open inschrijving van de nieuwe competitie werd gezien als een beperkende factor. Daar bleek op het ijs van de Jaap Edenbaan weinig van.

Voor de veelal nog jonge marathonschaatssters betekende de wedstrijd in Amsterdam de eerste kennismaking met schaatsen in de open lucht. “Ik wilde heel graag hier rijden”, vertelt Anke Breunis (21) uit het Overijsselse Oudleusen. “Het is heel anders dan op normale ijsbanen, met die lichtjes en al die mensen aan de kant.”

De wedstrijd

Halverwege de wedstrijd moest Breunis (Team Smit Consultancy) de strijd staken. “Ik had op meer gehoopt, maar niet verwacht. Ik heb deze zomer helaas niet veel kunnen trainen.” Terwijl Breunis op weg was naar de kleedkamer zorgden diverse demarrages voor een levendige wedstrijd die een internationaal tintje kreeg door de uitlooppoging van Laura Lorenzato. De Italiaanse schaatsster werd teruggehaald door de sterk rijdende Britt Qualm en Femke Mossinkhoff. In hun kielzog sloten negen schaatssters zich aan. Zij bouwden geleidelijk hun voorsprong uit op het peloton. In de finale positioneerde Arianna Pruisscher zich behendig voor de eindsprint. Met een vlijmscherp eindschot greep Pruisscher de winst in de eerste wedstrijd van de KPN Cup voor beloften. Op de tweede plaats eindigde Hilde-Marije Dijkstra (IM FARMING) en Britt Qualm (Fortune Coffee) werd knap derde.

Grote glimlach

Met een grote glimlach beklom Arianna Pruisscher het podium voor de prijsuitreiking. “Ik had het niet zien aankomen”, zei Pruisscher stralend van oor tot oor. In een keer waren met elf meiden weg. Het was spannend omdat het peloton heel kort bleef”. Over het initiatief voor de nieuwe beloftendivise is Arianna Pruisscher heel enthousiast. “Ik vind leuk dat het met allemaal ploegen is, daar wordt het niveau ook hoger van.”

Videoimpressie eerste wedstrijd van de Beloftendivisie op de Jaap Edenbaan in Amsterdam