Tjerk de Boer : “De 1500 meter voelt goed”

“Die jongen kan zo hard, hij weet het alleen zelf nog niet”, zijn de lovende woorden van niemand minder dan Arjan Stroetinga tijdens de persconferentie van Team easyJet op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam. Hij heeft het over Tjerk de Boer. Het shorttracktalent dat na de nodige tegenslagen koos voor de langebaan en dat voor het tweede jaar op rij doet onder de bezielende leiding van Jillert Anema.

Tijdens een trainingswedstrijd in Inzell deed hij al van zich spreken en reed naar nieuwe persoonlijke records. Dat het harder moet weet hij zelf maar al te goed, maar dat lijkt een kwestie van tijd als we coach Anema en zijn ploeggenoten mogen geloven.

Frustratie

De Boer (20) begint aan zijn tweede seizoen bij Team easyJet. Als junior reed hij shorttrack- en langebaanwedstrijden. Op 15-jarige leeftijd werd hij in Sofia Europees Kampioen shorttrack bij de junioren. Toch was het niet altijd makkelijk en zijn laatste twee seizoenen als junior verliepen tegenstrijdig. “In mijn eerste jaar mocht ik mee voor de World Cup shorttrack in Calgary. Daar ligt de snelheid wel iets hoger en toen ben ik heel hard gevallen. Ik liep een dubbele hernia in mijn onderrug op. Er was geen operatie nodig, maar ik moest wel een half jaar revalideren.”

Die val betekende voor De Boer het einde van dat seizoen. Het daaropvolgende seizoen stond hij wel weer aan de start, maar het kwam er niet uit. Na bloedonderzoek bleek De Boer de ziekte van Pfeiffer onder de leden te hebben. “Toen lag ik er wéér een heel seizoen uit”, verzucht hij. Er ontstond veel frustratie, voornamelijk bij shorttrack. Hij werd geklopt door rijders die hij anders makkelijk kon hebben.

Naar Team easyJet

Jillert Anema zag potentie in de jonge sporter en haalde hem binnen, waarmee De Boer afscheid nam van het shorttracken en zijn juniorentijd. Als jonge sporter kwam hij tussen de gevestigde orde. Een ploeg met veel ervaring en een behoorlijk Spartaanse trainingsmethodiek. “Dat was wel even wennen. Heel anders dan shorttrack”, lacht Tjerk. “Maar er zit veel ervaring bij Jillert en hij levert toch altijd wel successen, dus ik had er wel vertrouwen in. Hoewel dat langzaam kwam, want als je er twee jaar uit bent, dan train je ook niet goed. Ik reed heel wisselvallig. Jillert zei toen: ‘en nu gaan we met de toekomst bezig.’ Dat gaf mij vertrouwen.”

1500 meter

Jillert had het goed gezien. De prestaties van De Boer tonen een goede progressie. Op de vijftienhonderd meter kwam de allrounder al tot een tijd van 1.47,15 en ook op de vijf kilmeter verbeterde hij zijn persoonlijke record. “Die 1500 meter voelt echt goed. Ik kom vanuit mezelf vrij gemakkelijk opgang en kan dat goed doortrekken. Natuurlijk, het moet altijd beter, maar de vijftienhonderd meter is wel echt de afstand waar ik me op focus.” De langere afstanden daarentegen, daar moest hij zich nog wel doorheen bijten. “Mijn eerste tien kilometer was echt de hel. Om te janken, echt. Het eerste wat ik dacht was: ‘dit doe ik nooit meer.’ Maar nu gaat het wel steeds beter. De korte afstanden die gaan mij iets makkelijker af, die liggen mij iets beter. Maar ik blijf wel investeren.”

Team easyJet
Team easyJet seizoen 2019/2020

Foto’s: Vincent Riemersma