Shorttracktalent Selma Poutsma: via Franse Pyreneeën naar World Cup Montreal

De 20-jarige Selma Poutsma was vorig jaar een van de revelaties van het seizoen tijdens het NK Shorttrack. De Betuwse werd derde en mocht naast Lara van Ruijven en Suzanne Schulting plaatsnemen op het ereschavot. Een startbewijs voor het EK en of een WK kreeg ze echter niet. Poutsma kwam namelijk de voorbije vier seizoenen voor Frankrijk uit, maar mag vanaf dit seizoen weer de Nederlandse kleur verdedigen.

Een jaar geen wedstrijden rijden is tamelijk vervelend, met name de trainingen zonder concreet doel. Het was deze zomer nog even spannend of Selma dit jaar wel voor Nederland uit mocht komen, maar toen die knoop eindelijk door werd gehakt kon de shorttrackster opgelucht ademhalen. “Dat was heel fijn, eindelijk weer meer doel.”

Droom achterna

Op 15-jarige leeftijd vertrok Poutsma naar de Franse Pyreneeën. Het was haar droom: schaatsen voor een ander land en tegelijkertijd de taal leren. Ze kon op hoog niveau sporten en levenservaring opdoen. Ze kwam zelfs uit voor Frankrijk tijdens internationale toernooien en haalde met de Franse relayploeg een bronzen medaille op het EK. Bijna stond ze op de Olympische Spelen, maar uiteindelijk plaatste de Franse ploeg zich net niet. Daar is ze nu blij mee, want dat had ingehouden dat ze de Franse nationaliteit aan had moeten nemen en dan had ze nu niet zo makkelijk voor Nederland uit kunnen komen.

Winnen smaakte naar meer

Het enthousiasme voor het schaatsen kreeg Poutsma van huis uit mee. Haar opa schaatste meerdere keren de Elfstedentocht en draait nog iedere week zijn rondjes op het ijs in Utrecht. Toen Selma nog klein was werd zij ook al snel op de schaatsen gezet. Spelenderwijs ontdekte zij haar talent. Het shorttracken vond ze vanaf het begin leuk, maar tussen de wedstrijdjes door spelen met haar vriendinnetjes ook. Pas toen ze begon te winnen verschoof haar interesse van het speelse naar het serieuze vlak, want dat winnen smaakte naar meer.

Avontuur

Vijf jaar geleden kreeg Poutsma de keus: aansluiten bij Jong Oranje of een avontuur aangaan in Frankrijk. Ze koos voor het avontuur. “Het was een mooie kans, maar ik vond het ook heel spannend, want ik ging er wel alleen naartoe. Ik kwam daar in een internaat met allemaal jonge mensen en dat viel helemaal niet tegen.” Toch had ze wel even tijd nodig om te wennen. De taal onder de knie te krijgen, vrienden te maken en zicht echt thuis te voelen.

“Maar, als ik nu af en toe de foto’s zie dan denk ik wel: Het was echt leuk! Ik heb genoten van de natuur, de ervaring en alle mensen die ik heb leren kennen.” Nadat de shorttrackster in Frankrijk haar diploma behaalde, was het voor haar gevoel ook tijd om een punt achter haar avontuur te zetten. “Ik had ook echt wel heimwee”, geeft ze toe.

Naar Montreal

Na een jaar zonder wedstrijden mag Poutsma vanaf dit seizoen weer voor Nederland uitkomen. Ze werd door bondscoach Jeroen Otter meteen geselecteerd voor de tweede World Cup-wedstrijd van het seizoen in Montreal en behoort tot de beste shorttracksters in Nederland. Poutsma kwam al voor Nederland in actie tijdens een wedstrijd in Rusland. “Het was wel even wennen, omdat ik een jaar uit het wedstrijdritme was. De kop is er nu echter af en ik heb ontzettend veel zin in het seizoen.”

Foto: Douwe Bijlsma – Orange Pictures