Proskating 5 2017/2018

Heather en Jorrit kunnen altijd op elkaar rekenen

“Hij lacht nu meer”, antwoordt Heather op de vraag hoe ze merkt dat Jorrit zich inmiddels weer herpakt heeft na de donkere periode afgelopen najaar. Op moeilijke momenten heb je elkaar het hardst nodig, zo ondervond het bekendste schaatskoppel van Nederland. Proskating zocht het stel op in Inzell, waar ze de laatste puntjes op de i zetten in hun voorbereiding op de Olympische Spelen in Zuid-Korea.

Het is tweede kerstdag en op het OKT heeft Jorrit net een matige 5 kilometer gereden. De vierde plek is onvoldoende voor plaatsing voor de Olympische Spelen, en langzaam dreigt het doemscenario zich in alle volledigheid te ontvouwen. Waren de mislukte World Cups, het debacle op de ploegenachtervolging en de mass start nog ronduit vervelend, een mislukking op het OKT, en daardoor plaatsing voor de Spelen mislopen, zou een sportieve ramp zijn. Op het OKT kan Jorrit zich niet nog een slechte race permitteren. Na die mislukte 5 kilometer op het OKT, kijkt hij op zijn telefoon en een berichtje van Heather verschijnt: het is een foto van een juichende Jorrit die net de 10 kilometer heeft gewonnen. Het helpt hem even door het moeilijke moment heen.

Stressvolle decembermaand
Jorrit kan er inmiddels al voorzichtig om lachen, maar de herinnering aan die donkere maand voor kerst was niet plezierig: “December was een stressmaand. De World Cups liepen niet zoals ik had gehoopt, vooral Calgary niet. Daar werd ik twee dagen voor de vijf kilometer ziek en toch ben ik toen gaan racen, op zowel de 5 kilometer als de massastart. Onder meer omdat ik nog geen goeie Worldcup had gereden en dan wil je zo graag. Dan denk je, ‘misschien kan het wel, misschien valt het wel mee’. Maar dan start ik, en rijd ik mezelf eigenlijk in de prut. Lichamelijk kreeg ik daar best wel een tik van. En dan komt het OKT ineens heel snel dichterbij, dat is stressvol. Het loopt nog niet zoals je zou willen en die 5 kilometer gaat dan ook nog eens niet goed op het OKT. Dat is dan weer een klap, je hebt nog helemaal geen zelfvertrouwen kunnen bouwen.”

Het hele artikel leest u in Proskating Magazine.

AANBIEDINGEN