Kramer pakt historisch olympisch goud op 5 kilometer

Sven Kramer is voor de derde keer op rij olympische kampioen op de 5 kilometer geworden. De Fries finishte in 6.09,76, goed voor een olympisch record. Nooit eerder veroverde iemand drie gouden medailles op deze afstand.

Kramer reed de gehele rit geen rondje boven de 29.5. Waar concurrenten hard van start gingen, besloot Kramer zijn race vrij rustig te beginnen. Zijn wapen lag in de laatste paar rondes, waar hij veel tijd pakte op de anderen. Dat resulteerde in een tijd die voor de rest te snel was. Ted-Jan Bloemen en Sverre Lunde Pedersen vervolledigden het podium. Zij eindigden beiden op 1,85 seconden van Kramer.

Volgens Kramer zat de kracht van zijn rit in de vlakke rondjes. “Ik weet dat 29,3 gemiddeld genoeg is. Iedereen begon snel. In het begin gaf ik toe op hun tijd omdat zij 28’ers reden, maar ze eindigden met 30’ers.”

Sven Kramer Proskating

De moeilijkheid ligt volgens de pupil van Jac Orie niet in het schaatsen van twaalf rondjes. “Als ik dat nu nog steeds niet kan, dan zou het niet goed zijn. Het gaat om alles eromheen. Ook al ben ik 31, het blijven toch de Olympische Spelen,” vertelt hij. “De grootste druk komt misschien wel bij mezelf vandaan. Ik ben heel erg blij dat het weer gelukt is.”

Voor Kramer is het de derde keer op rij dat hij olympisch goud haalt op de 5000 meter. Eerder won hij op de Spelen van Vancouver en Sotsji. “Ik zou liegen als ik zeg dat het niets met me doet. Natuurlijk ben ik er stiekem trots op.” Uitgebreid feesten doet Kramer niet. “Ik ga straks mijn vrienden en familie opzoeken en daarna terug naar het olympische dorp.” Kramer kijkt al vooruit naar de andere afstanden. “Ik ga eerst genieten van deze overwinning. Maar ik moet ook nog starten op de 10 kilometer, de team pursuit en de mass start.”

Jan Orie
Coach Jac Orie blikt na afloop terug op de gouden race. “Iedereen zegt wel dat Sven het even gaat doen, maar zo gemakkelijk is het allemaal niet. Als je erin slaagt om drie keer op rij olympisch kampioen te worden, dan is dan gewoon ontzettend knap”, realiseert hij zich.

De coach had met Kramer een schema opgesteld, waarbij ze met een ruime marge onder tijd van Bloemen zouden duiken. Daar slaagde de Fries in, al zag Orie ook ruimte tot verbetering: “De eerste drie ronden hadden beter gekund en daarmee maakt hij het zichzelf moeilijker. Eigenlijk doet hij zichzelf daarmee te kort.”

Om daar snel aan toe te voegen: ,,Ach, wat maakt het eigenlijk ook uit. Het ging om die gouden plak en die is binnen.”

Het betekende voor Orie de tweede gouden olympische medaille binnen 24 uur. Maar van echte feestvreugde is geen sprake: “Natuurlijk zijn wij als begeleidingsstaf ontzettend blij”, zegt hij. “Maar we moeten ons blijven focussen op het restant van het toernooi. We leven van race naar race. En dan gaan we op het einde wel eens kijken wat het heeft opgeleverd.”

Zaterdag werd Carlijn Achtereekte verrassend olympisch kampioen op de 3000 meter. Zij is zondag officieel gehuldigd en heeft haar medaille in ontvangst genomen.

Foto Timsimaging

AANBIEDINGEN