Hoge luchtdruk in Pyeongchang

Het is zeer koud in Pyeongchang, maar komende dagen wordt het minder koud. Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen aanstaande vrijdag ligt de temperatuur zelfs iets boven het vriespunt. Er is tijdelijk wat meer bewolking en komend weekend is ook kans wat lichte neerslag. Vanaf maandag wordt het weer kouder met in de nachten strenge vorst.

Vandaag, morgen en donderdag is het zonnig in Pyeongchang. Vandaag lag de middagtemperatuur rond -5 graden en komende nacht zakt het kwik naar -17. Komende dagen wordt het geleidelijk minder koud met donderdagmiddag +3 graden en in de nacht naar vrijdag hooguit matige vorst.

Relatief zacht en droog tijdens de openingsceremonie

Op vrijdag wordt het overdag circa 6 graden. Het is wisselend bewolkt en droog. De openingsceremonie zal plaatsvinden in de avond vanaf 20:00 uur (in Nederland is het acht uur vroeger en dus start de ceremonie hier om 12:00 uur). Gedurende de openingsceremonie zakt de temperatuur naar het vriespunt. Het blijft naar verwachting droog en de wind is slechts zwak.

Tijdens het weekend is kans op lichte neerslag. Op zaterdag kan dit (mot)regen of natte sneeuw zijn, op zondag sneeuw. Vanaf maandag is het weer koud en zonnig winterweer met maxima rond het vriespunt en strenge vorst in de nachten.

Droog en vaak zonnig in Gangneung
De indooronderdelen van de Olympische Spelen, zoals het schaatsen, worden niet gehouden in Pyeongchang, maar in Gangneung. Deze stad ligt niet in de bergen, maar aan de kust en dus lager dan Pyeongchang. Hierdoor is het in het algemeen een aantal graden warmer.

Vrijdag en zaterdag wordt het circa 8 graden. Daarna wordt het iets kouder met maxima rond 3 graden en lichte tot matige vorst in de nachten. Het weerbeeld is, net als in Pyeongchang, meestal zonnig. Vrijdag en zaterdag zijn er ook wolkenvelden. De neerslagkans is kleiner dan in Pyeongchang.

Kans op wereldrecords vrij klein
De luchtdruk is komend weekend en begin volgende week met waarden tussen 1015 en 1020 hPa iets aan de hoge kant. Relatief hoge luchtdruk zorgt voor iets meer luchtweerstand en dus iets minder snelle tijden. Hierdoor is de kans op wereldrecords vrij klein.

Tekst en foto via weeronline

AANBIEDINGEN