Op wereldrecordjacht: de 500 meter mannen

Vanaf 13 februari staan de wereldkampioenschappen per afstand op het programma op de snelste ijsbaan ter wereld in Salt Lake City. Op de snelste baan in de belangrijkste wedstrijd van het seizoen lijkt de kans groot dat er enkele wereldrecords zullen sneuvelen. Wij nemen u mee in het verloop van die vaak memorabele records.

Over de afgelopen 100 jaar gezien is de 500 meter een Russische afstand. 23 keer wist een Rus het wereldrecord te verbreken, op de voet gevolgd door 21 Noorse wereldtoptijden. Maar wat spreekt het meest tot de verbeelding op deze afstand? Dan Jansen die ooit aankondigde als de eerste man die onder de 36 seconden te willen rijden, en dat vervolgens ook deed? De Japanse supersprinter Hiroyasu Shimizu die nog geen 5 jaar later al door de 35-seconden-grens vloog? Was het de race van Jeremy Wotherspoon waarmee hij nét niet onder de 34 seconden kwam, maar die meer dan welke race dan ook de technische perfectie benaderde? 

Of is het de krankzinnige tijd van 33.61 die de Rus Pavel Kulizjnikov nog geen jaar geleden op de klok zette? Het is zo’n tijd waarvan je verwacht dat het nog wel eens lang kan duren voor iemand harder zal gaan. Toch liggen er kansen, niet in het minst voor Kulizjnikov zelf, maar ook voor de Japanner Tatsuya Shinhama, die met 33.79 als enige in de buurt van de Rus wist te komen. De jonge Koreaan Min-kyu Cha lijkt ook nog niet op de toppen van zijn kunnen te zitten en reed al een messcherpe 34.03, op de voet gevolgd door de talentvolle Japanner Yuma Murakamia. De Nederlanders gelden als belangrijkste outsiders, waarbij Kaj Verbij met zijn 34.13 de beste papieren lijkt te hebben. 

Veel meer lezen over wereldrecords? Haal dan nu Proskating 4 met Esmee Visser op de cover.