Geen vrieskou, wel buiten schaatsen

De weersvoorspellingen stellen de natuurijsliefhebbers wederom teleur; het zal er weer niet van komen. In Nederland hebben wij daarentegen wel iets unieks: een plek waar in de buitenlucht kunnen schaatsen en dat natuurijsgevoel toch kunnen beleven.

Flevonice langste ijsbaan

Natuurijs, we hebben er zo naar gesnakt. De ‘er-kan-geschaatst-worden-winter’ die Piet Paulusma in december vaak voorziet en toch niet komt, daaraan houden we ons desondanks een beetje vast. Hopend dat Piet toch weer eens gelijk heeft, zoals in 1997. Wanneer weerexperts van allerhande organisaties in december toch concluderen dat de kans heel klein is dat wij nog flinke kou zullen krijgen, blijft Piet zijn voorspelling door je hoofd sudderen.

Vertier

Een nacht met lichte tot matige vorst zet de natuurijsliefhebber aan om in de ochtend buiten toch gauw een blik in de sloot te werpen. Een dun laagje ijs doet enige hoop rijzen. En als er dan een pluimpje op de weerkaart naar beneden schiet, denken we weer heel even aan wat Piet zei. Want o, dat natuurijs en het vertier dat erbij hoor. Dat als het komt, hordes mensen de schaatsen tevoorschijn halen. Eetkamerstoelen uit allerhande huishoudens worden door de kleinste beoefenaars voortgeduwd over het ijs. Pijnlijke voeten, koude tenen, het maakte niet uit, dat hoort erbij. Na het schaatsen aan de warme chocomel, snert of een neut, waardoor de koude neuzen warm worden en de wangen kleur krijgen.

Toch buitenschaatsen

Het is nu februari en de voorspellingen liegen er niet om. De kans op nog een beetje winter lijkt verkeken. Maar bij gebrek aan natuurijs hebben we in Nederland eigenlijk wel wat bijzonders. Iets wat geen enkele ander land zo heeft als wij. Een kilometerslange route langs rietkragen en met weids uitzicht. Waar je mooie lange rechte stukken in de frisse buitenlucht kunt schaatsen, zonder dat zich na iedere 100 meter een bocht voordoet.
Wel een frisse neus, wel rode wangen aan het einde van de rit en koek-en-zopie langs de baan. De buitenijsbaan van Flevonice in Biddinghuizen is de langste buitenijsbaan ter wereld en brengt je dichtbij de ervaring van echt natuurijs. Daar kunnen we deze weken nog van genieten, want de baan is geopend tot 1 maart 2020.

Beeld: Vincent Riemersma