Op wereldrecordjacht: de 5000 meter mannen

Vandaag start het wereldkampioenschap per afstand op de snelste ijsbaan ter wereld in Salt Lake City. Op de snelste baan in de belangrijkste wedstrijd van het seizoen lijkt de kans groot dat er enkele wereldrecords zullen sneuvelen. Wij nemen u mee in het verloop van die vaak memorabele records.

Liefst 10 Nederlanders hebben zich ooit wereldrecordhouder op de 5 kilometer mogen noemen, maar vooralsnog moeten we het tegen de Noren afleggen: met 11 verschillende wereldrecordhouders op ‘de 5′ zijn ze ons nog altijd de baas. Die strijd stamt al vanuit de negentiende eeuw, toen onze eigen Jaap Eden in 1894 liefst een halve minuut van de toptijd van Einar Halverson afreed. Zijn wereldrecord van 8.37.6 bleef maar liefst 17 jaar staan.

De strijd tussen de Noren leken we in de jaren ’90 definitief te verliezen toen eerst Geir Karlstad het wereldrecord van Leo Visser uit de boeken reed, en later Johann Olav Koss liefst vijf keer op rij de mondiale toptijd verbeterde. De laatste keer dat hij dat deed was gelijk de meest indrukwekkende: op de Olympische Spelen op de thuisbaan in Hamar sloeg hij genadeloos toe en reed liefst drie wereldrecords, waaronder de 6.34.96 op de 5 kilometer. 

Inmiddels komt de 6 minutengrens nadrukkelijk in zicht. Wie daar als eerste onder duikt? Ted Jan Bloemen, de huidige wereldrecordhouder is een logische kandidaat, maar ook Patrick Roest reed op laaglandbanen dit seizoen een reeks toptijden. En Sven Kramer domineerde deze afstand de afgelopen 5 jaar, was de laatste Nederlandse houder van het wereldrecord en weet daarmee wat het is om door bijna onmogelijke barrières heen te gaan. 

Als outsiders kunnen we de Rus Daniil Semerikov en de Nieuw-Zeelander Peter Michael opschrijven, maar ook onze eigen Jorrit Bergsma. Semerikov liet onder andere met zijn baanrecord in Heerenveen zien dat hij onverwacht boven zichzelf kan uitstijgen. Jorrit Bergsma lijkt nog iets te kort te komen op de 5000 meter, maar wekt de indruk nu heel snel in vorm te komen. En een Bergsma in vorm is altijd gevaarlijk.

Of de Noren hun voorsprong ten opzichte van de Nederlanders kunnen uitbreiden? Dan zal het moeten komen van Sverre Lunde Pedersen, die in Inzell vorig jaar een 6.07.16 klokte, dus onmogelijk is het niet.