OKT taferelen in Heerde

Van 10 t/m 12 mei vinden in Heerde de Nederlandse kampioenschappen inline skaten plaats. Een NK is uiteraard altijd een enerverend toernooi, want een nationale titel is tenslotte niet niks, maar dit jaar lijkt het extra spannend. Frank Fiers noemde het in het Proskating Inline Skating Magazine zelfs al ‘het OKT voor skeeleraars’. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het WK, dat begin juli in Heerde en Arnhem verreden zal worden. De startbewijzen voor dit WK kunnen tijdens het NK verdiend worden. Wie zijn de kanshebbers?

Nederlands kampioen worden is geen garantie voor een plek in de WK-selectie. Tijdens dit NK kun je je alleen direct plaatsen als je het sprintklassement ( 500m/1000m/100m/one lap) of het langeafstandsklassement (1000m/punten-afvalkoers/puntenkoers op de weg) wint. Het NK marathon vindt pas plaats op 21 mei. Ook de winnaar van dat klassement (marathon en puntenkoers op de weg) plaatst zich rechtstreeks. De overige plaatsen zullen worden geselecteerd door de selectiecommissie inline skaten.

Senioren heren

Bij de mannen is het vooral op de sprint dringen geblazen, als het gaat om de strijd om de titels. Ronald en Michel Mulder houden zich dit seizoen weer serieus met skeeleren bezig en zijn dus zeker mannen om rekening mee te houden. Kay Schipper zag zijn seizoen vorig jaar in het water vallen door een langdurige voetblessure en een sleutelbeenbreuk. Hij zal nu extra gebrand zijn op goede prestaties. Ook zijn tweelingbroer Rick is iemand om rekening mee te houden. De broers verbleven recentelijk drie maanden in Colombia, om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het skeelerseizoen. Andere serieuze medaillekandidaten zijn Gerrie van Lingen en Remon Kwant.

Op de lange afstanden laten Gary Hekman en Crispijn Ariëns zich dit seizoen goed zien. Hekman lijkt vooraf iemand waar we vooral op de weg rekening mee moeten houden, Ariëns kan zowel op de piste als op de weg goed uit de voeten. Topfavoriet op de piste is echter Luc ter Haar. Hij liet tijdens de Europacup in Heerde al zien goed in vorm te zijn. Belangrijke outsider is Marthijn Mulder. Hij laat dit seizoen uitstekende resultaten op de marathon zien, wat kan hij op het wegtoernooi? Ook eerstejaars senior Tom den Heijer is in vorm en zou wellicht voor een verrassing kunnen zorgen.

Senioren Dames

Bij de dames zal het vooral een strijd tussen de gevestigde orde en de jongere generatie worden. Bianca Roosenboom werd vorig jaar tijdens het WK vierde op de marathon. Zij zal uiteraard alles op alles zetten voor een plek in de WK-selectie, om zo een gooi te doen naar die felbegeerde podiumplaats op een WK. Op dit NK is Roosenboom de te kloppen vrouw op alle afstanden. Elma de Vries maakte deze winter bekend te stoppen met schaatsen, maar plakt nog wel een laatste skeelerseizoen aan haar carrière. De Vries heeft al zoveel nationale titels bij elkaar geskeelerd, dat ze ook dit seizoen gewoon nog iemand is om rekening mee te houden.

Elisa Dul en Marijke Groenewoud vertegenwoordigen de nieuwe generatie favorieten. Groenewoud is nog herstellende van de ziekte van Pfeiffer, maar als ze fit en in vorm is, behoort een Nederlandse titel voor haar absoluut tot de mogelijkheden. Thuisrijdster Dul zal gaan voor het sprintklassement. Nationale titels halen op je thuisbaan is natuurlijk prachtig, maar op je thuisbaan meedoen aan een WK is natuurlijk nog veel mooier. Berber Vonk en Manon Kamminga zijn beide herstellende van een blessure, maar behoren als ze fit zijn ook tot de kanshebbers.

Junioren

Bij de junioren zijn Janno Botman en Merijn Scheperkamp de absolute toppers als het op de spint aankomt. Tijdens de Europacup in Heerde reden ze al naar het podium en zij lijken de nationale sprinttitels onderling te zullen gaan verdelen. Op de lange afstanden is Jordy van Workum uiteraard de topfavoriet. Natuurlijk, er kan van alles gebeuren en er moet nog voor gereden worden, maar zijn sterke optreden tijdens de Europacup in Heerde, waar hij een collectief van negen Italianen versloeg op de afvalkoers, maakt Van Workum de grootste kandidaat voor de titels op de lange afstanden. Harm Visser en Teun de Wit zijn de mannen die het Van Workum zo moeilijk mogelijk gaan maken.

Bij de sprintende dames zullen Marit van Beijnum en Lianne van Loon zich nadrukkelijk met de strijd om de titels gaan bemoeien. Anna van den Bos en Bente Kerkhoff zijn de dames die op de lange afstanden de meeste kans maken. Ook de junioren kunnen zich via dit NK plaatsen voor het WK, dus ook voor hen zal het een razend spannend toernooi worden.

Jeugd

Voor de jeugd zijn er geen WK-plekken te verdien, maar wel EK-plekken. Het EK vindt dit jaar plaats in Oostende, België en is natuurlijk een mooi doel om naartoe te werken. Evelien Vijn, Ramona Westerhuis, Kayo Vos, Remo Slotegraaf en Gert Jan van Diepen zijn de namen die wij vast noemen, maar er zijn beslist nog anderen die voor een verrassing kunnen gaan zorgen.

Kadetten

De kadetten rijden Nederlandse kampioenschappen zoals Nederlandse kampioenschappen bedoeld zijn: een strijd om de nationale titels. Wij tippen vast Stijn van de Bunt, Udo van der Wier en Janne Berkhout.