Mulder en Smeekens op mass start tijdens WCKT?

Aanstaande vrijdag start het World Cup kwalificatietoernooi in Heerenveen. Op alle individuele afstanden zijn startbewijzen te verdienen voor de eerste world cup wedstrijden van het seizoen. De KNSB heeft een selectiedocument opgesteld en hierin staat hoe de schaatsers zich kunnen plaatsen voor dit belangrijke kwalificatietoernooi. Voor het relatief nieuwe onderdeel de mass start zijn de selectiecriteria opmerkelijk te noemen en krijgen mannen als Ronald Mulder en Jan Smeekens een startplek toegewezen terwijl schaatsers die alle mass start wedstrijden hebben gereden dit seizoen of zelfs een wedstrijd wonnen worden in te wachtkamer gezet.  

De kans lijkt overigens klein dat we Ronald Mulder of Jan Smeekens gaan zien tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi op deze afstand. Toch mag het bijzonder genoemd worden dat ze zonder ooit een mass start gereden te hebben aanstaande zondag voorrang krijgen op veel van de andere schaatsers

Wat is er aan de hand?

De belangrijkste selectie eis voor het WCKT mass start is deelname of een reserveplek tijdens een world cup wedstrijd of het WK afstanden in het vorige seizoen. De criteria maken geen onderscheid in afstand dus al deze rijders zijn op voorhand geselecteerd. Dat zijn bij de heren 24 verschillende schaatsers. Mochten alle schaatsers van hun recht gebruik maken en de mass start willen rijden in Heerenveen dan zijn de maximaal 28 startplekken snel gevuld. In theorie kan daardoor klassementsleider Mats Stoltenborg naast een plek in de A-groep grijpen en hiermee kan zijn klassement een flinke deuk oplopen. De wedstrijd telt namelijk ook mee voor de competitie mass start waar de wedstrijd in Heerenveen de vierde wedstrijd in is. Ook voor andere rijders binnen de top van het klassement geldt dit. Het belang van deze competitie, die een kweekvijver zou moeten zijn voor mass start talent, wordt hiermee behoorlijk ondermijnd. 

Multidisciplinair

Je zou zelfs nog een stap verder kunnen gaan. Meer dan eens werd de mass start geroemd om het feit dat het veel verschillende disciplines binnen de KNSB samenbrengt. Langebaanschaatsers, inliners, shorttrackers en ook marathonschaatsers. Feit is dat alleen de langebaanschaatsers kunnen rekenen op een redelijk eenvoudig en bijna oneerlijk traject richting het WCKT. Een reserveplek tijdens een world cup is al genoeg. Maar waarom niet een paar plekken voor de shorttrackers die het WK reden, of de Nederlands kampioen op kunstijs in de marathon?

De bondscoach beslist

Een groot deel van de startgerechtigden volgens de selectiecriteria zal voor het aankomende weekend afzeggen en dat maakt de weg vrij voor rijders als Mats Stoltenborg, Koen Verweij en Jan Blokhuijssen. Het blijft echter vreemd dat rijders die dit seizoen en ook al eerder bewezen hebben goed te zijn op de mass start afzeggingen of een aanwijsplek van de bondscoach nodig hebben om zich te kwalificeren voor de wedstrijd die ze mogelijk kan helpen naar de eerste World Cup wedstrijden van het seizoen.

En de winnaar zondag? Die is ook niet zeker van de world cup. Want de bondscoach beslist uiteindelijk samen met zijn staf wie voor Nederland in actie gaan komen.

Selectievolgorde mass start: Deelname Groep A (max. 28 rijders): (bron KNSB)

▪ Deelnemers en reserves WK afstanden en World Cup seizoen 2018/2019

Top 8 NK Mass Start 2018/2019
Top 8 Mass Start competitie 1, exclusief niet Nederlanders
2 nog niet geplaatste vanuit Mass start competitie 2018/2019 

▪ 2 snelste 1.500m tijden
▪ 2 aanwijsplaatsen voor het SB
▪ 2 aanwijsplaatsen voor de bondscoach.