Marathon als training richting WCKT voor Jordy van Workum

“Ik had het nog niet helemaal”, hijgt Jordy van Workum (19) vlak na de finish van de tweede wedstrijd in de KPN-Cup voor beloften die op Haagse Uithof werd verreden. Jordy eindigde als twaalfde. Dat de topvorm er nog niet helemaal is is volgens Jordy niet meer dan logisch, want deze marathon was voor hem het slotstuk van een loodzware trainingsweek.

De marathon was ook een onderdeel van de voorbereiding op het World Cup Kwalificatie Toernooi (WCKT) dat volgende week plaatsvindt in Heerenveen. Daar hoopt hij zich te kwalificeren voor deelname aan de World Cup-wedstrijden op de 1500 meter en de massa start. Eerder dit seizoen scherpte Jordy zijn persoonlijk records op de drie en vijf kilometer aan. “Deze marathonwedstrijd was een speelparadijs om in het peloton het spel op te doen wat nodig is om echt in vorm te komen”, legde Jordy bloemrijk uit.

Zwaar ijs

De hoge buitentemperatuur zorgde er voor dat er een dun laagje water op de Haagse ijsbaan stond en dat al na enkele ronden koers de gezichten van de marathonschaatsers rood aanliepen. De gemiddelde rondetijd (33,4) liet ook zien dat de omstandigheden zwaar waren in de Hofstad. Het zorgde voor een chaotische wedstrijd waarin van alles gebeurde. In dit soort wedstrijden voelt Jordy van Workum zich in zijn element. Hij was voortdurend, soepel anticiperend in de koers, in de voorste gelederen te vinden. Jordy maakt deel uit van het Gewest Fryslân en verruilde daarvoor een aantal jaren geleden zijn woonplaats in het Noord-Hollandse Midwoud voor Heerenveen. Dit seizoen heeft de oud-wereldkampioen inline (bij de junioren) al zijn pijlen gericht op het langebaanschaatsen. Het incidentele marathon optreden van Jordy van Workum werd bevestigd doordat zijn startnummer (102) provisorisch met tape op zijn wedstrijdplak was bevestigd.

Andere wending

In de finale van de KPN Cup wedstrijd in Den Haag kreeg de wedstrijd plotseling een andere wending door het stilleggen van de wedstrijd na een zware valpartij. Na de herstart – een jury maatregel die arbitrair is in een finale omdat er een totaal andere wedstrijd ontstaat- lukte het Jordy niet meer om een rol van betekenis te spelen in de spannende slotronden. “De topsnelheid heb ik nog niet, maar die wil ik volgende week hebben op het WCKT.” Leeftijdsgenoten en (langebaan en inline) concurrenten Harm Visser en Tom den Heijer lieten zien dat zij de topvorm al wel helemaal te pakken hebben. Harm Visser won door een machtige eindsprint de wedstrijd in Den Haag, podiumplaatsen waren er verder voor Ruud Slagter en Tom den Heijer.