Marianne Vos: ‘De liefde voor schaatsen is altijd gebleven’

Marianne Vos (32) is met afstand de succesvolste wielrenster aller tijden. In haar jongste jeugd was de Brabantse eveneens talentvol op het ijs. Onder de streep was de keuze tussen de twee sporten niet al te moeilijk, maar haar liefde voor schaatsen is altijd gebleven. Over haar liefde voor natuurijs, contact met Ireen Wüst en de WK-titel van Barbara de Loor.

Marianne Vos: ‘De liefde voor schaatsen is altijd gebleven’

De passie voor schaatsen begint bij Vos met het buiten zijn. Als kind is ze onder de indruk van ijs als natuurverschijnsel. De sloot waar je normaal voor moet stoppen, is op het moment van vrieskou een begaanbare doorgang. “Dat natuurfenomeen trok me als kind aan. Ik vond het fantastisch om te zien dat water opeens ijs was geworden en vond het sowieso leuk om op het ijs te staan. Op het moment dat het ging vriezen volgde ik de weersverwachting op de voet om te weten hoeveel centimeter ijs er zou komen te liggen. Eerst testte ik het slootje achter ons huis. Het kwam regelmatig voor dat ik er bij de eerste stap doorheen zakte. Gelukkig ben ik nooit koppie onder gegaan. Tegen de tijd dat we de grote wateren op mochten, was mijn vader zo genereus om het ijs als eerste te proberen.”

Foto: Chris Auld/ CCC-Liv

Het hele verhaal lees je in Proskating 6: In balans. Het magazine is eenvoudig online te bestellen. Lid worden kan natuurlijk ook. Voor slechts €24,95 per jaar ontvang je elke wintermaand een schaatsmagazine bij jou in de brievenbus.

Proskating 6 in balans