It giet oan: er komt een Elfstedentocht-app

Een Elfstedentocht-app? Ja! Het wachten op de tocht vergt geduld, maar als die komt dan moet alles er klaar voor zijn. Bij de voorbereidingen hoort ook het optimaliseren van de communicatiesystemen. In 1997, het jaar van de laatst verreden Elfstedentocht, stond de mobiele telefonie nog in de kinderschoenen. Anno 2019 heeft vrijwel iedereen een smartphone op zak. Reden voor de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden om interactief specialist Freed opdracht te geven voor het maken van de Elfstedentocht-app.

Achter de schermen wordt door Freed uit Surhuisterveen hard gewerkt om de Elfsteden-app nog deze winter aan te bieden aan alle leden van de Elfstedenvereniging. Directeur Wouter Slotegraaf van Freed is er trots op dat zijn bedrijf is gevraagd voor de ontwikkeling van de multi mode-app. “De toekomstige deelnemers aan de Elfstedentocht kunnen straks met één druk op de knop alle informatie bekijken die de vereniging tijdens de voorbereidingen van en gedurende de tocht communiceert. De leden kunnen via de app ook hun persoonlijke lidmaatschap-profiel bekijken.”

Hoop op strenge winter

Hoewel de Elfstedentocht door het opwarmende klimaat verder weg lijkt dan ooit, is alle hoop bij het Elfstedenbestuur gevestigd op de uitzondering: een strenge winter! Mocht de Elfstedentocht deze winter verreden kunnen worden, dan zullen er ruim 25.000 schaatsers van start gaan en wordt een veelvoud aan toeschouwers verwacht. Al decennialang bereidt het Elfstedenbestuur zich minutieus voor op de logistiek en organisatie van deze grote dag.

Tradities blijven

Een heldenepos over zoekgeraakte Elfstedenrijders en ontberingen in vreselijke sneeuwstormen horen bij de tocht. Maar in deze tijd met GPS Tracking systemen en online mogelijkheden zal de toekomstige Elfstedengeschiedenis op een andere manier geschreven gaan worden.

“De wereld is sinds 1997 veranderd en daarin gaan wij in mee”, zegt Immie Jonkman, bestuurslid communicatie van de Elfstedenverenging. Jonkman is niet bang dat het heroïsche karakter van de Elfstedentocht wordt aangetast door de invoering van een Elfstedentocht-app voor leden. “De tradities van de Elfstedentocht zoals het stempelen en het behalen van een Elfstedenkruisje houden we natuurlijk in ere, maar de communicatievoorziening hoort in deze tijd ook digitaal aangeboden te worden. We hebben niet voor niets al jaren een website in gebruik en daar hoor je niemand over. Dat is vanzelfsprekend. Naast de app blijven we ook gewoon onze traditionele communicatiemiddelen gebruiken.”

Twijfel

Voor toerrijder Hendrik Groen (70) uit Beetsterzwaag zijn de voordelen van een Elfsteden-app minder duidelijk. Hendrik voltooide de Elfstedentocht in 1985, 1986 en 1997. “Ik heb niks met apps”, lacht Groen. “Het ‘it giet oan’, vernam ik in 1997 op de radio via Omrop Fryslân.”
Hendrik is oud-luchtmacht meteoroloog op Vliegbasis Leeuwarden. In de dagen voorafgaand aan de Elfstedentocht van 1985 zat hij dicht bij het vuur. “De toenmalige secretaris van de Elfstedenvereniging Jonkheer Witsen Elias vroeg ons toen regelmatig om een second opinion voor de weersvoorspelling. De weeradviseurs van het Elfstedenbestuur, het KNMI en de Friese weerman Hans de Jong, waren negatief over de kansen voor het organiseren van de Elfstedentocht, eind februari 1985. Wij zagen die kansen wel en dat heeft toen misschien wel de doorslag gegeven voor het doorgaan van die Elfstedentocht.”
Als beloning voor zijn bijdrage kreeg Hendrik destijds een gratis startbewijs. “Maar we zaten er toen met de voorspelling wel een dag naast. Op de dag van de Elfstedentocht dooide het. Het was allemaal kantje boord.”

Een vierde kruisje

Hendrik heeft ondanks dat hij al tweeëntwintig jaar met smart wacht op de 16e Elfstedentocht de hoop op het behalen van zijn vierde kruisje nog niet opgegeven. Hij is elke week op het ijs in Thialf te vinden voor een pittige training. “Als de tocht komt moet je er klaar voor wezen.” Over de kans op een Elfstedentocht in 2020 is de oud-weerman resoluut. “Je kunt voor een goede weersvoorspelling maximaal 16 dagen vooruitkijken. Wij voorspellen niet, wij verwachten slechts, zeiden we vroeger altijd op het werk.” Hendrik hoopt voordat Koning Winter invalt, dat de Elfstedentocht-app goed werkt op zijn smartphone, maar hij is er niet helemaal gerust op en blijft het meest vertrouwen op traditionele media. “De radio en tv blijven continu aan zodra het kwik onder nul gaat.”