Luchtdruk in Thialf is vandaag lager dan gister. Wat betekent dat eigenlijk?

Zaterdag was de luchtdruk in Thialf 1025 hPa, wat relatief hoog is, maar het ijs bleek razendsnel. Het betekend een nieuw baanrecord voor onder andere Ireen Wüst. Zondag is de luchtdruk 15 hPa lager. Wat betekent dit? Gaan we nieuwe baanrecords op de 1000 en de 5000 meter zien.

Luchtdruk

Doordat de zwaartekracht van de aarde ook op de lucht geldt, krijgt lucht gewicht wat op haar beurt weer pressie uitoefent op allerlei materiele zaken, vloeibare stoffen en gassen, op alles eigenlijk. Het gewicht van hoger gelegen luchtlagen, bepaalt de luchtdruk, of atmosferische druk, die wij hier waarnemen. De dichtheid van de lucht neemt af met toenemende hoogte. Op hoogland banen wordt dikwijls harder geschaatst dan op laaglandbanen, omdat daar de luchtdruk aanzienlijk lager ligt.

Voortdurende verandering

De luchtdruk verandert voortdurend. De gemiddelde luchtdruk is 1013 hPa. In een laag drukgebied kan de druk dalen naar zo’n 980 hPa en in een hoog drukgebied loopt deze op naar zo’n 1030 hPa. Hoger of lager kan, maar gebeurt niet vaak.

Hoe hoger de luchtdruk, hoe hoger de luchtdichtheid, hoe meer weerstand een schaatser van de lucht ondervindt. Hoe lager de luchtdruk, hoe lager de luchtdichtheid, des te minder weerstand een schaatser van de lucht ondervindt. Die luchtdruk zorgt voor een soort tegendruk; een onzichtbare wind. Een schaatser ondervindt de meeste weerstand van de lucht, een andere factor is uiteraard het ijs.

Hectopascal

Luchtdruk wordt uitgedrukt in hectopascal of millibar. De pascal is de druk die een kracht van een newton uitoefent op een vierkante meter. Hectopascal (hPa) staat voor 100 pascal.

Afstanden World Cup zondag

1000m dames (Baanrecord 1.13,90 Brittany Bowe)
1000m heren (Baanrecord 1.07,64 Kjeld Nuis)
3000m dames (Baanrecord 3.58,68 Ireen Wüst)
5000 meter heren ( Baanrecord 6.09,98 Patrick Roest)