Serie: In het pak voor Skate4AIR

De bevroren Weissensee is voor de Boxtelse Wouter Zijlstra geen onbekend terrein. Hoewel bevroren? De belabberde staat van het ijs tijdens zijn deelname in 2018 was juist één van de oorzaken om voortijdig de handdoek in de ring te gooien. Dit jaar is hij dan ook uit op revanche: die 200 kilometer zullen geschaatst worden. Linksom of rechtsom!

Wie zit er in het pak? Wouter Zijlstra

Wie: Wouter Zijlstra (39)
Waar: Weissensee
Wat: 200 kilometer

Jasper

Wouter is de trotse vader van Jasper (5). “Naast de bekende longproblemen speelt er bij mijn zoon nog iets vervelends mee,” vertelt hij. “Jasper heeft namelijk nogal moeite met eten. Hij wordt daarom gevoed met een sonde. Een dun slangetje dat in zijn maag is geplaatst en waardoor Jasper 24 uur per dag de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt om groot en sterk te worden.” “Het nadeel hiervan is dat zijn maag erg klein is,” vervolgt Wouter. “Daardoor verdraagt hij bijna geen ander eten dan sondevoeding. Zin hebben in snoepjes kent hij niet.” Het waarom van Wouters deelname is dan ook kraakhelder: schaatsen tot het niet meer nodig is! Opdat zijn oogappel zo gezond en ‘normaal’ mogelijk op kan groeien. Met kinderlijke zin in snoep, en later puberale trek in bier. Zoals dat hoort.

Sportieve pechvogel

Sporten is Wouter niet vreemd, hij doet het allemaal: racefietsen, mountainbiken, hardlopen, en schaatsen natuurlijk! Een gemene liesblessure, opgelopen vlak voor D-day in Oostenrijk, was vorig jaar de andere reden van het niet kunnen volbrengen van zijn gedroomde Alternatieve Elfstedentocht. De recente breuk in zijn middenvoetsbeentje, veroorzaakt tijdens een hardlooprondje, is wat dat betreft beter getimed.

Inmiddels staat Wouter twee keer per week op het ijs in Eindhoven en kijkt hij reikhalzend uit naar de opening van Flevonice. Daar zal hij elk weekend te vinden zijn om meters te maken. Hoewel Wouter nuchter van aard is, heeft zijn deelname aan Skate4AIR vorig jaar een diepe indruk achtergelaten. “Het is een ervaring, een beleving die de rest van je leven bij je blijft. Gelegde contacten worden beginnende vriendschappen. Het is een soort verslavend virus.”

Wijnactie

Het gaat Wouter behoorlijk voor de wind qua sponsoropbengst. “Ik woon in hetzelfde dorp als de Koningin van het Statiegeld (Nancy Dankers, red.), dus wat dat betreft rijdt ze me aardig in de wielen,” lacht Wouter. Daarom bedacht hij voor dit jaar een mooie wijnactie. “Ik wist een goede deal te sluiten met een bevriend wijnimporteur en mag tegen inkoopprijs wijn bij hem inkopen. De winst van de verkoop gaat rechtstreeks naar Skate4AIR!”

Competitie

Hij merkt dat hij het competitie-element van zoveel mogelijk donaties binnenhengelen erg leuk vindt. “Elke dag check ik de stand van alle deelnemers. Met een plek in de top 10 motiveert het me des te meer om mijn positie te behouden. Of beter nog, in ranking te stijgen!” Het gaat Wouter voor de wind, toch zou hij het allerliefst onderaan staan, bekent hij. “Dat zou namelijk betekenen dat er nóg veel meer geld voor onderzoek naar de genezing van taaislijmziekte is opgehaald!” Wouters motto is “It’s not how good you are, it’s how bad you want it.” Met zo’n instelling is het volbrengen van die 200 kilometer straks een peulenschil. We wensen hem dan ook heel veel succes en geluk in ’t pak!

Ben je benieuwd naar Wouters wijn? Of wil je op een andere manier bijdragen aan zijn zwaarbevochtem plek in de top 10? Ga dan vlug naar zijn persoonlijke actiepagina.

Tekst: Irène Mols
Afbeelding: Wouter
fotografie: Vincent Riemersma