Langebaanschaatsers testen motortje (VIDEO)

Na de shorttrackers testen ook de langebaanschaatsers met een motortje achter op de rug die zorgt voor extra snelheid tijdens het schaatsen.

Schaatsers doen er alles aan om beter te worden en zoeken daarin naar de nieuwste innovaties. De shorttrackers toonden eerder al een zogenaamde Jet Enigine en het team van Jumbo-Visma schaatste al met grote ventilatoren om meer wind mee te krijgen tijdens het schaatsen en zo gemakkelijker te kunnen trainen op hoge snelheid. Jordy van Workum testte met Gewest Fryslân recent ook een soort motortje op de rug tijdens een training in het Zuid-Duitse Inzell. “We hebben het geprobeerd en na wat testjes reed ik al een seconde harder per ronde.”

DE Extra Power Trainer (EPT)

Onder andere Van Workum en Harm Visser probeerden het motortje, gemaakt door Gerard Boogaards van Tweewieler Centrum Leo Smit, tijdens een junioren trainingskamp in Inzell. De eerste bevindingen waren zeer positief. Boogaards: “Verschillende trainers en sporters hebben nu de Extra Power Trainer getest en de eerste feedback is zeer positief. Met de extra snelheid zie je schaatsers al problemen krijgen in de bochten en juist dat is wat je wil. Schaatsers op een hoge snelheid brengen met minder fysieke inspanning. Hierdoor kan er meer focus komen te liggen op de juiste techniek onder een hoge snelheid en dat kan zijn vruchten afwerpen tijdens de wedstrijden. Zeker voor wedstrijden op snelle banen, want vaak zien we dat daar snelheden gehaald worden die voor schaatsers nieuw zijn. Met wat extra hulp van de EPT kunnen schaatsers dat nu ook op minder snelle banen ondervinden.”