De nieuwe Proskating is uit!

De nieuwste Proskating ligt vanaf vandaag in de winkels en bij de abonnees op de mat. Op de cover Esmee Visser en in deze Proskating lees je over wereldrecords, het verplicht dragen van de helm op diverse schaatsonderdelen, de verbeterslag van Crispijn Ariëns, het keerpunt van Annamarie Thomas en nog veel meer.

Esmee Visser is de eerste Nederlandse vrouw die olympisch kampioen werd op de vijf kilometer sinds Yvonne van Gennip in 1988. Het toch enigszins onverwachte goud veranderde veel in het leven van de nog maar 23-jarige stayer. “Je wordt herkend op straat en mensen verwachten echt iets van je. Dat is niet altijd makkelijk”, zegt Visser. Toch verwacht ze juist ook veel van zichzelf. “Ik ben een trainingsbeest en als niemand mij stopt, weet ik zeker dat het fout gaat.” In het interview vertelt Visser over haar leven als topsportster, haar eeuwig streven naar ‘nog beter’ en over de toekomst.

Snelle tijden

Verder lees je in Proskating een overzicht van wereldrecords, de huidige kansen op nieuwe records met oog op het WK Afstanden in Salt Lake City en een terugblik op eerdere opmerkelijke toptijden.

Marathon- en inline skate-kampioen Crispijn Ariëns zocht als langebaanschaatser al eens naar grote zeges, maar het kwam er de afgelopen jaren zelden uit. Tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi reed Ariëns ineens twee minuten van zijn persoonlijk record af. Wat zit er nog in het vat?

Het keerpunt van Annamarie Thomas. Zij zegevierde in de generatie die overstapte op de klapschaats. Annamarie deed daar aanvankelijk niet aan mee. “Ik ga niet op een wijvenschaats rijden”, zei ze destijds. Ze vond het helemaal niets, maar ging uiteindelijk toch overstag.

Bescherming

De helm in het schaatsen is op steeds meer onderdelen een verplicht beschermmiddel. De marathonschaatsers rijden er al enkele jaren mee, de mass start wordt niet zonder gereden en ook op de teamonderdelen is het nu verplicht. Hoe zit dat met de individuele afstanden?
Alexander Kibalko, voorzitter van Speedskating Technical Comité van de ISU en Diederik Hol van helmenfabrikant Cádo Motus vertellen over de huidige stand van zaken.

Data

Data in het schaatsen, bij de shorttrackers wordt er veelvuldig gebruik van gemaakt. Welke data verzamelen ze en wat doen ze er precies mee? Embedded scientist Bjorn de Laat vertelt er in dit nummer meer over.

De mannelijke sprinttop lijkt te vergrijzen. De aanwas is beperkt, de stap voor nieuwkomers groot en de huidige sprinters hebben niet het eeuwige leven. Bondscoach Jetske Wiersma ziet dat anders en maakt zich geen zorgen. In Proskating een overzicht.

Dit en nog veel meer in Proskating nummer vier van dit seizoen. Haal Proskating bij een verkooppunt bij jou in de buurt of bestel het magazine eenvoudig online!