Leerdam snoert critici de mond met fabelachtige rit op 1.000 meter

Jutta Leerdam heeft tijdens de EK afstanden de 1.000 meter bij de vrouwen op haar naam geschreven. Dat deed ze door een persoonlijk record te rijden, wat zorgde voor vragen bij de concurrentie. Leerdam had zich namelijk met liesklachten afgemeld voor de teamsprint en de 500 meter.

Collega Letitia de Jong was nam een duidelijk standpunt in over de situatie. “Als je met een pijnlijke lies zo kunt openen, wil ik ook wel een pijnlijke lies”, begint ze. “Het is haar keuze, en als je niet rijdt is dat prima. Ik viel vooral over het feit dat ze dat zo laat besloot, waardoor iemand anders geen kans krijgt om te rijden. Ook voor het publiek is het jammer. Maar met zo’n rit verdiend ze de titel wel.” 

Leerdam verdedigt zich door te zeggen dat de technische staf besloten heeft dat een dag rust extra noodzakelijk was, om haar favoriete afstand goed af te leggen. “Ik zat in de warming-up toen de staf zei dat ik niet mocht rijden, terwijl ik zelf graag wilde. Ik moest een dag langer wachten en de 1.000 meter is mijn afstand. Al voel ik het nu wel.”

Nieuwe generatie

Leerdam declasseert met haar rappe tijd (1.13,67) de vaderlandse concurrentie die deze afstand al jaren rijdt, maar ziet zichzelf niet als kopvrouw van een nieuwe generatie. “Als mensen dat zeggen vind ik dat een hele eer, dan zet ik dat graag voort, maar ik zie dat zelf niet zo. Ik zie mezelf als Jutta die alleen maar beter en sneller gaat schaatsen en heel graag wil winnen, ook in de toekomst.”

Toch is er in beginsel wel degelijk een wisseling van de wacht, met jonge talenten als Leerdam en Femke Kok (19) die op de deur bonken. “Tuurlijk vind ik het leuk dat jonge schaatsmeiden die hard schaatsen, dat is geweldig. Femke en ik zijn toch de nieuwelingen in het schaatsen en het is mooi dat wij mooie dingen kunnen laten zien.”

“Vorig seizoen zat ik voor het eerst bij de senioren, toen werd ik Nederlands kampioen sprint, ik kwam geweldig binnen bij de senioren. Maar dit is mijn eerste titel op internationaal niveau, ik heb nog nooit zo’n internationale medaille gehad. En om dan zo Europees kampioen te worden is wel mijn doorbraak.” Leerdam ziet dit niet als het hoogtepunt van het seizoen, door de dubbele winst op het NK afstanden. “Maar dit maakt het wel af. En ik wil nog veel meer dit seizoen.”

Door Gerrit Harmen Rypma