Kansenmatrix ook buiten Olympische Spelen actief

De kansenmatrix. Het statistische overzicht gebaseerd op recente uitslagen is inmiddels een begrip geworden in de aanloop naar de Olympische Spelen. Omdat er slechts tien heren en tien dames in actie mogen komen tijdens de Spelen, wordt er in de matrix uitgerekend op welke afstand Nederland de grootste kans heeft op een medaille. Deze matrix is nu ook actief in niet-olympische seizoenen en zal gebruikt worden om de selectievolgorde (SEVO) voor het EK Afstanden te bepalen. Tijdens het EK Afstanden, dat plaatsvindt van 10 tot en met 12 januari in Heerenveen, mogen namelijk maar tien schaatsers per sekse deelnemen. 

Tijdens het EK Afstanden rijden de schaatsers alle reguliere afstanden behalve de vijf kilometer voor de dames en de tien kilometer voor de heren. Ook wordt er tijdens het EK een mass start, teampursuit en teamsprint gereden. De SEVO zal dan al tijdens de eerste World Cup-wedstrijden een rol gaan spelen om de uiteindelijke selectievolgorde te bepalen. 

Hoe wordt de SEVO vormgegeven?

Net als tijdens de Olympische Spelen wordt er gekeken naar prestaties van Nederlanders in een internationaal veld. De World Cup-wedstrijden van het seizoen 2018/2019 worden hierin meer genomen en hebben een wegingsfactor van één. Het WK Afstanden van vorig jaar en de eerste vierde World Cup-wedstrijden van dit seizoen hebben een wegingsfactor van twee. Na de vierde World Cup van het seizoen in Nagano kan de selectievolgorde bepaald worden. Dan is duidelijk op welke afstanden de schaatsers statistisch gezien de meeste kans hebben op een medaille tijdens het EK. Tijdens het NK Afstanden tussen Kerst en Oud & Nieuw kunnen de schaatsers een plekje veroveren in deze SEVO. De Sevo zal als basis dienen in de uiteindelijke samenstelling van de Nederlandse ploeg. 

Sprinters in de problemen

Na het World Cup-seizoen en het WK Afstanden van het vorig seizoen wordt al het een en ander duidelijk betreffende de selectievolgorde. Nederland presteerde namelijk bij zowel de heren als de dames internationaal zeer matig op de vijfhonderd meter. Letitia de Jong was de beste Nederlandse in het World Cup-klassement op plaats 17 en ook tijdens het WK eindigden alle Nederlanders ruim buiten de top tien. Ook de heren maakten internationaal weinig indruk in vergelijking tot de andere afstanden en met een 13e plaats in het World Cup-klassement van Kai Verbij lijken de sprinters nu al tot een plek achterin de matrix veroordeeld. Tijdens de eerste vier World Cup-wedstrijden dit seizoen zullen de sprinters er alles aan moeten doen om toch met zo veel mogelijk sprinters in actie te komen tijdens het EK Afstanden. 

Bekijk hier het selectiedocument:
* Document KNSB