Groente en fruit eten voor optimale prestaties

Schaatsen: seizoensgebonden volkssport nummer 1 in Nederland. Zodra de temperatuur daalt richting het vriespunt, kunnen vele duizenden Nederlanders niet wachten om de ijzers weer onder te binden. De grote populariteit van het schaatsen heeft ervoor gezorgd dat het niveau in Nederland tot grote hoogte is gestegen. “Wij” wonnen niet per toeval bijna 80% van alle medailles bij het schaatsen op de Olympische Winterspelen in 2014.

Terug naar de basis
Doordat het niveau van de topschaatsers steeds hoger wordt, gaat de zoektocht naar manieren om beter te worden ook onverminderd voort; aerodynamische strips op het schaatspak, de klapschaats en de toepassing van lichtgewicht materialen. Alles staat in het teken van die laatste paar honderdsten. Eerder genoemde innovaties kunnen bijdragen aan een snellere tijd, maar hoe zit het met de basis? Om topprestaties te kunnen leveren, zal toch in de eerste plaats de schaatser in topconditie moeten zijn.

IJsbaan, sportschool, keuken…
Een groot Nederlands sportman zei ooit: “Een gouden plak win je tussen de lakens”. Hiermee werd uiteraard bedoeld dat rust minstens net zo belangrijk is als training om tot topprestaties te komen.

Er is daarnaast nog een plek waar sporters een groot verschil kunnen maken; de keuken. De basis om te kunnen presteren, leg je met goede voeding. Het voedingspatroon moet zo zijn samengesteld, dat alle essentiële vitamines en mineralen voldoende aanwezig zijn om het lichaam optimaal te laten presteren. Mocht je om wat voor reden dan ook niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kunnen voldoen, dan kan het raadzaam zijn om sportsupplementen te gebruiken. Is er dan iets mis met onze ‘gewone’ sportvoeding als groente en fruit? Nee hoor, daar is niets mis mee. Sportsupplementen kunnen van belang zijn wanneer je veel traint en alles uit jezelf wilt halen om een bepaald doel te bereiken, maar ze moeten altijd gezien worden als een aanvulling op gezonde basisvoeding.

Groente en fruit zijn essentieel in deze basisvoeding. Elk soort bevat zijn eigen belangrijke voedingsstoffen en draagt bij aan een algehele goede gezondheid. Specifieke soorten kunnen een verhoogde bijdrage leveren aan jouw sportprestaties.

Groente als sportvoeding
Groenten zijn het allerbelangrijkst in ons dagelijkse dieet. Ze leveren ons de meest belangrijke voedingsstoffen, waarmee ze bijdragen aan onze algehele gezondheid en ook zeker aan betere sportprestaties.

Groene groenten
Groene groenten bevatten veel ijzer, wat een belangrijk mineraal is voor schaatsers. IJzer is namelijk een belangrijk onderdeel van hemoglobine, wat zorgt voor het transporteren van zuurstof door het lichaam. Tijdens het schaatsen is het belangrijk dat de transport van zuurstof naar de armen en vooral naar de benen optimaal verloopt, om zo goed mogelijk te kunnen presteren. Daarnaast bevatten groene groenten ook veel vitamine C. Een vitamine die de opname van ijzer bevordert en de weerstand verhoogt.

Voorbeelden van groene groenten zijn onder andere spinazie, boerenkool, broccoli, groene kool en andijvie.

Nitraatrijke groenten
Vooral voor schaatsers die langere afstanden rijden, zijn nitraatrijke groenten goede sportvoeding. Nitraat zorgt ervoor dat je zuurstofverbruik bij hoge inspanningen verlaagd wordt. Hierdoor kan met minder zuurstof in het bloed dezelfde prestatie geleverd worden, met als gevolg een verhoogd uithoudingsvermogen op langere afstanden. Nitraatrijke groenten zijn onder andere spinazie, rode bieten, rucola, radijs en selderij.

Fruit als sportvoeding?
Fruit is een waardevol onderdeel van ieder voedingspatroon. Of je nu topschaatser bent, of je rondjes recreatief op zondagochtend rijdt, fruit is goed voor iedereen. Echter, naast een positief effect op de algehele gezondheid, kan fruit wel degelijk gericht ingezet worden als sportvoeding tijdens of na het schaatsen. Zowel sprinters als langeafstandsrijders verbruiken veel koolhydraten tijdens deze inspanning en die moeten snel weer aangevuld worden voor een goed herstel. Hier kan fruit heel goed van pas komen. Fruit, zoals bananen en druiven, bevat namelijk relatief veel natuurlijke suikers.

Banaantje voor onderweg
Snelle koolhydraten zijn de meest efficiënte manier om je energievoorraad aan te vullen tijdens, of vlak na, de inspanning. Een banaan is een gezonde manier om deze snelle koolhydraten tot je te nemen. Naast deze energieboost, heeft een banaan nog meer goede eigenschappen. Hij zit namelijk boordevol vitamines, zoals vitamine B6, vitamine C, kalium en foliumzuur.

Druiven
Druiven bevatten, net als bananen, veel snelle koolhydraten, waardoor je na een training op een gezonde manier je energievoorraad weer kunt aanvullen. Daarnaast helpt de glucosepiek na het eten van snelle suikers voor een betere opname van eiwitten en dus een beter herstel. Je kunt na een training ook rozijnen eten. Die zijn tijdens het droogproces wel een aantal gezonde voedingsstoffen verloren, maar nog steeds is het een gezonde manier om snelle koolhydraten tot je te nemen.

Over de schrijver van dit artikel
Muscle Concepts is opgericht door twee uit de sport komende enthousiastelingen. Wij denken vanuit de sporter en willen voor alle sporters, zowel recreatief als op topniveau, het verloop van trainingen en het herstel na trainingen zo efficiënt mogelijk maken. Met als doel dat dit uiteindelijk voor de beste sportprestaties zorgt. Dit doen wij door middel van advies op het gebied van voeding, sport en sportsupplementen. Daarnaast willen wij iedereen beter informeren over de goede en schadelijke stoffen voor ons lichaam.

AANBIEDINGEN