Dokter: “De KNSB doet te weinig aan zichtbaarheid inlinesport”

Voorzitter Bertus Dokter van Skeelerclub Oost Veluwe, de club die onder andere het WK organiseerde vorig seizoen en al jaren een deel van de wereldtop naar Nederland haalt voor de Holland Cup, vindt dat de KNSB te weinig doet om de inline-sport op de kaart te zetten. “Als we zo doorgaan bestaat de inline-sport over vier jaar niet meer in deze hoedanigheid.”

Dokter klopte al op de deur bij de KNSB om zijn zorgen te uitten. “Ze kunnen zich er niet in vinden en ze zeggen dat ze veel doen aan het inline-skaten, maar ik zie het niet. Van alle disciplines is juist onze sport misschien wel dé sport met de meeste potentie qua groei en leden, maar kansen worden niet benut. Soms denk ik wel dat we beter af zijn zonder de KNSB.”

Teloorgang inlinesport

Per 1 januari 2010 is de Skate Bond Nederland (SBN) toegetreden tot de KNSB. Met de nieuwe hoofdsponsor KPN en de ambitie om het aantal inline-accommodaties van 60 naar 200 te brengen, zou de KNSB als overkoepelende organisatie een stabiele basis. Van daaruit zou de inline-sport verder kunnen doorgroeien. Procesbegeleider Huub Stammens sprak destijds over extra groeikansen voor de sport. “Nou, daar is weinig van terecht gekomen”, zegt Dokter onomwonden. “Het aantal wedstrijden en toertochten is meer dan gehalveerd, er is weinig media-aandacht en de sport is zowel bij de heren als de dames haar status bij het NOC*NSF kwijtgeraakt.”

Het gaat de KNSB naar mijn idee vooral om de verenigingen en leden. Daar krijgen ze namelijk een afdracht voor bij het NOC*NSF.

Vooral over dat laatste kan Dokter zich boos maken. “We hoeven ons niet groter voor te doen dan dat we zijn. We zijn geen langebaanschaatsen, we zijn niet olympisch, maar ik verwacht wel dat de KNSB zich voor de volle 100% inzet voor de sport en ik heb het gevoel dat we er nu maar een beetje bijhangen. Zowel de mannen als vrouwen hebben geen status meer en betalen alles uit eigen zak. Hoe intensief is de lobby geweest om de status terug te krijgen of te behouden? Het gaat de KNSB naar mijn idee vooral om de verenigingen en leden. Daar krijgen ze namelijk een afdracht voor bij het NOC*NSF.”

Los van de KNSB

Bertus Dokter

Als het aan Dokter ligt weekt de inlinesport zich los van de KNSB. “Het is mijn persoonlijke mening, maar ik denk dat we beter af zijn zonder de KNSB. Ik heb weleens gehoord dat de inline-sport de KNSB 400.000 per jaar kost. Mijn voorstel zou zijn om de helft daarvan in een stichting te stoppen en vanuit daar de inline-sport te faciliteren. Misschien moet dat samen met de marathonsport, want mijn gevoel is dat die een beetje in dezelfde situatie zitten. Daarnaast heeft de marathon veel raakvlakken met de inline-sport. Ik denk wel dat we onder auspiciën van de KNSB moeten werken, maar dat is wat mij betreft ook het enige. Het liefst zie ik een organisatie waarbij het alleen draait om inline-skaten. Ik ben er bang voor dat als we zo doorgaan we over vier jaar nauwelijks nog wedstrijden hebben en nauwelijks sporters die zich willen manifesteren in deze sport.”

Ook over de RTC’s wil Dokter wel wat zeggen. “Daar is ook absoluut niet over nagedacht als je het mij vraagt. Het wordt gekopieerd vanuit het langebaanschaatsen, maar voor de inline-sport houdt het simpelweg in dat elke rijder met een beetje niveau weggetrokken wordt bij de club. Dat zal voor sommige clubs de doodsteek zijn. Waarom niet gewoon een situatie als vroeger? Opleiden bij de club en een bondscoach die richting de grote toernooien een x-aantal keren aan de slag gaat met de sporters, om een goed team te vormen. Ik vernam zelfs dat er RTC’s zijn waar inliners niet welkom zijn als ze niet langebaanschaatsen. Dat lijkt mij niet een goede situatie. De KNSB ziet het als een impuls voor de toekomst, maar als je het mij vraagt is het trekken aan een dood paard.”

Inlineweek op en rond de Veluwe

Hoewel Dokter ontevreden is over de KNSB blijft hij zich inzetten voor de sport. Skeelerclub Oost Veluwe breidt zelfs het programma uit van de Holland Cup in het eerste weekend van mei. “Op de donderdag voor het toernooi halen we de marathon terug naar het centrum van het dorp. Samen met de marathon een dag eerder in Steenwijk, maken we een klassement over twee wedstrijden. Steenwijk behoort tot de competitie en daar geldt het reguliere prijzenschema.”

“We hebben echter afgesproken met de organisatie aldaar, dat we ook een klassement maken over twee wedstrijden en daarbij hebben we een mooie prijzenpot weten te realiseren van €3.000,-. Met alle buitenlandse deelnemers, die sowieso naar Nederland komen voor de wedstrijd bij ons op de piste, verwacht ik een sterk deelnemersveld en een mooie promotie voor het inline-skaten. Iets waar we met z’n allen aan moeten werken, want anders is de toekomt somber voor onze prachtige sport.”