Stans van der Poel denkt nog vaak terug aan het Chinese schaatsavontuur. De ambitie van de Chinezen lijkt geen grenzen te kennen om bij de winterspelen in 2022 in Beijing medailles te scoren. In eigen huis wil China goed voor de dag komen.
Door het Chinees olympisch comité en de schaatsbond werden talentenprogramma’s opgezet op diverse plekken onder leiding van Nederlandse coaches. Via een kennis van schaatsenmaker Johan Bennink uit Diever werd Stans van der Poel benaderd voor het afnemen van inspanningstesten bij de geselecteerde Chinese schaatsers. Stans Van der Poel (64) geldt in Nederland als inspanningsdeskundige op het gebied van (duur) sport. De inwoonster van het Noord- Hollandse Nederhorst den Berg is de bedenker en ontwikkelaar van verschillende apparaten die de ademhaling en de hartslag in beeld brengen. Van haar hand verschenen; Co2ntrol, EC-coach, EC teamsystem en verschillende apps waarmee trainers en coaches belangrijke data van trainingen van sporters kunnen analyseren.
Naast topsporters begeleidt Stans ook recreatieve sporters en adviseert ze mensen met gezondheidsklachten als chronische vermoeidheid, burn-out, ME en fibromyalgie, overgewicht, COPD of op het gebied van Oncofit. Samen met zakenpartner Patrick van Luijk ontwikkelde ze de App Biocheck waarmee ze in 2018 de Zuid-Hollandse innovatieprijs won.
Ondanks haar drukke bestaan greep ze de kans om voor de Chinese schaatsploeg te werken met beide handen aan. Het is inmiddels enige maanden geleden dat ze haar ontslag kreeg. Dat gold ook voor de rest van het begeleidingsteam, dat bestond uit de Australische schaatstrainster Desly Hill, Phil Brojaka, Coen Wesselman en de trainers Fausto de Marreiros en Henk Groen werd eerder al de wacht aangezegd. Hill en Brojaka zetten in Nederland hun werkzaamheden voort bij schaatssport bij Team Reggenborgh en benaderden Stans van der Poel om in het team een rol in de begeleiding te gaan spelen.
Waarom zijn jullie ontslagen?
“De precieze reden is niet bekend. Toen er bij de Chinese Bond een nieuwe bestuurder zich ging bemoeien met het schaatsprogramma bleek dat voor ons consequenties te hebben. Het was wel een domper want we hadden net alles goed voor elkaar. Hill, Brojaka en Wesselman deden de ijstrainingen en ik bewaakte de belasting en de belastbaarheid. Die samenwerking liep perfect.
Bij aankomst in mei 2018 moest ik in vijf dagen tijd maar liefst eenenvijftig schaatsers via mijn standaardprotocol op een speciale testfiets, testen op hun maximaal vermogen, omslagpunt en herstelwaarden. Uiteindelijk werden uit die groep tweeëntwintig schaatsers geselecteerd die naar Nederland mochten om te trainen.
Voor de eerste Worldcupwedstrijden hadden we voor ons team vijf startplekken veroverd. Dan doe je het niet slecht. Het was een geweldig avontuur waarbij we in het begin al werden gewaarschuwd om geen vriendjes te worden met de sporters. Misschien hebben we dat onderschat. Communicatie is het toverwoord, maar als je geen Chinees spreek moet je er alles aandoen om de sporters te begrijpen. De hele dag waren we met google translate in de weer om met de Chinese schaatsers te kunnen communiceren. Aan de andere kant maakten we ook mee dat we uitgenodigd werden bij de Chinese Bond en dat we meer dan een uur in het Chinees werden toegesproken. Via de tolk van Bob de Jong kregen we toch wat mee , maar voor ons was er voor het grootste deel geen touw aan vast te knopen.”
Hoe kansrijk zijn de Chinezen op de winterspelen?
“Tijdens mijn testwerkzaamheden kreeg ik het verzoek om voor een grote zaal met Chinese schaatstrainers een lezing te houden over testen. Na die lezing werd ik uitgenodigd bij een van de hoogste sportbestuurders van China. Hij zat in een stoel van pluche, het leek wel een soort troon, aan de muur hingen schilderijen van Mao. Wij moesten op gewone stoelen zitten. Mijn woorden werden door een tolk vertaald. Ik heb daar het belang aangegeven van een lange termijnstrategie als voorwaarde voor het behalen van succes.
Het lijkt er bij wijze van spreken op dat de Chinezen de medailles willen kopen. Maar ze zijn niet te koop. Het beleid van de Chinezen in aanloop naar 2022 werd in het eerste jaar gekenmerkt door chaos. Uit testen bleek dat het maximaal vermogen van de Chinese schaatsers onder het gemiddelde lag van de Europese topschaatsers. Met die gegevens moet je met behulp van een uitgebalanceerde trainingsstrategie en een deskundige begeleiding aan de slag gaan. Als je wilt schaatsen voor de medailles moet je hoog scoren op vermogen. Er zit overigens genoeg talent in China. Met een aantal schaatsers uit China hebben we zo’n band opgebouwd dat als zij zich zouden melden voor ons team we hen met open armen zouden ontvangen.”
Welke rol heb je nu bij Team Reggenborgh?
“Ik ben een expert op het gebied van inspanningsonderzoek. Ik maak gebruik van de Heart Rate Variability (HRV) tijdens rust en tijdens inspanning. Dat laatste doet niemand! De monitoring die ik doe bestaat uit het meten van het verschil tussen hartslagen. Iedere ochtend bekijk ik de waarden van Jutta Leerdam, Koen Verweij, de gebroeders Mulder en natuurlijk de rest van het team. Via een speciale app registreer ik dagelijks de hartslagen, ademfrequentie en de HRV van de trainingen en de hartslagen in rust. Als een sporter in het rood gaat is dat zichtbaar voor mij en de trainers. Dat is het moment om de trainingsbelasting aan te passen.
Stress of lange reisdagen hebben trouwens ook invloed op de HRV. Bij de Chinese schaatsploeg zag ik de effecten van een lange reis terug in deze gegevens. Voor Gerard van der Velde is deze manier van werken nieuw. Ik vind het superleuk dat hij daar voor open staat. Zijn assistent coach Desly Hill werkt al langer met deze aanpak. Reggenborgh is een leuk schaatsteam, in de begeleidingsstaf wordt het ego aan de kant geschoven en staat het belang van de sporter voorop.”
Is jouw benadering ook geschikt voor andere doelgroepen?
“Met mijn app meet je feitelijk de dagelijkse fitheid. Dat is voor ieder mens interessant. Ik heb daar ook een boek over geschreven ‘Chronische vermoeidheid nooit meer’. Als het lichaam in stress is gaat het over tot suikerverbranding en het ‘suikerpotje’ is veel sneller leeg dan het ‘vetpotje’. In rust moet je in de vetverbranding zitten. Met gerichte oefeningen, voeding en het trainen van de geest kun je als mens veel beter in balans komen. Stop toch met lightproducten, ze geven de hersens hetzelfde gevoel af als gewone suikers en zorgen voor een ongewenste insuline piek!
In Nederland wordt meestal in de medische fitness op een te laag niveau getraind. Men is bang om een inspanningstest af te nemen bij patiënten, maar dat is juist zo belangrijk want als mensen goed getest zijn kan het inspanningsniveau waarop ze moeten trainen/revalideren nooit te hoog zijn.
In mijn optiek moet er veel meer gedaan worden in inspanningszone 2, dus met een iets hogere intensiteit die overigens veel langer moet worden volgehouden om het juiste effect te krijgen: fitheid. Als daar eens mee begonnen zou worden in Nederland, dan zou dat de gezondheidszorg een hoop geld kunnen besparen. We moeten toe naar het besef dat we tot het einde van een mensenleven zo goed mogelijk moeten bewegen. Sportend de kist in is mijn advies.”
Mark Hilberts
.