​Beste Geert,

Ik zou op dit moment niet graag in jouw schoenen willen staan want o, o, o wat hebben jullie er een potje van gemaakt op de mass-start. Een onderdeel dat ons op het lijf geschreven leek lijkt een ware nachtmerrie. Volgende week moet je één dame en één heer aanwijzen voor dit onderdeel die alvast een plek krijgt in de startvolgorde. Natuurlijk, bij de dames is dat Irene Schouten. Ze maakt weliswaar geen bijzondere indruk dit seizoen op dit onderdeel, maar er is simpelweg ook niet iemand anders die dat wel doet.

Maar bij de heren zou je denk ik niemand willen aanwijzen dit moment, want wie neem je dan? De cijfers zijn dramatisch. In het volledige world cup seizoen vorig jaar won Nederland slechts één wedstrijd. In Nagano reed Jorrit iedereen aan gort en won. Dit seizoen en ook tijdens het WK vorig jaar kwam Nederland er niet aan te pas, overklast door andere landen die dit onderdeel vele malen beter beheersen. Een voorkeur voor nu zou uitgaan naar een afmaker, iemand die wedstijd zou kunnen beslissen in de eindsprint. Op papier hebben we die wel. Arjan Stroetinga, Gary Hekman en Evert Hoolwerf zouden dat misschien kunnen, maar die kun je onmogelijk aanwijzen na wat je gezien hebt het afgelopen jaar. Koen Verweij zou het met zijn snelheid ook kunnen afmaken, hij won de selectiewedstrijd, maar wist in de laatste twee World Cup wedstrijden ook niet te imponeren.

Als je bovenstaande gelezen hebt is de keus ineens heel eenvoudig. Wijs de in een vormcrisis verkerende Jorrit aan. Hij won een wedstrijd in Nagano, is er al jaren bij en is met zijn aanvalslust de schrik voor elke buitenlander. Ja ok, hij is niet in vorm, maar Jillert krijgt hem wel op de rit, geef hem dit vertrouwen en hij gaat voor mooie dingen zorgen volgend jaar tijdens de Olympische Spelen.

Jan van Loon
Hoofdredacteur Proskating

AANBIEDINGEN