Deze Proskating heb je de komende weken iedere dag van de Spelen bij de hand: wat kan je vandaag verwachten, wie staat er aan de start op welke afstand? En wat gebeurde er andere jaren op die afstand, wat zijn de wereldrecords, wie zijn de favorieten en wie de outsiders? En waar moet ik in het bijzonder op letten? Alles wat je moet weten staat handig voor je op een rij: het maakt het dagelijkse plezier dat je hebt in hebt in het kijken naar het Olympische schaatsen nog groter.
En dan de rijders: ze staan eindelijk op dat hoogste podium, daar in Beijing, na 4 jaar keihard werken. Voor de een was het een logisch gevolg, voor de ander een klein wonder. Maar ze staan er. Voor een heel stel is het een Olympisch debuut, zoals oudgediende Thomas Krol die als gerijpte en doorgewinterde sporter eindelijk zijn opwachting mag maken. Hoe ziet hij zijn kansen? En Jutta Leerdam: Instagram-ster, maar de komende weken toch vooral weer schaatser. Minder dan goud is voor haar een teleurstelling.
En hoe gaat het Amerikaanse fenomeen Jordan Stolz het doen op zijn Olympisch debuut? Ooit getraind door Shani Davis, verbrak hij afgelopen najaar het ene na het andere junioren-wereldrecord en reed zich op 17-jarige leeftijd al naar het World Cup podium. Aan Olympische Spelen dacht hij toen nog niet, inmiddels is hij gewoon medaillekandidaat en wordt de nieuwe Eric Heiden genoemd. Dat vindt het bescheiden supertalent wel erg ver gaan, maar ambitieus is hij wel. Wie de boerenzoon uit Kewaskum is en wat hij allemaal van plan is, lees je in deze editie.
Het complete overzicht:
- Alle Nederlandse deelnemers op een rij
- De Spelen van dag tot dag
- Jutta Leerdam zal zich nooit inhouden
- Thomas Krol kan leveren onder grote druk
- Alleen LidiaSkobilikova was ooit beter dan Wüst
- Hoe ziet de perfecte achtervolgingploeg eruit?
- Hardrijdersclub Heerenveen HCH bloeit als nooit tevoren
- Bondscoach Jeroen Otter over de shorttrackploeg
- Melissa Wijfje, nét niet geplaatst, toch mocht ze mee
- Columns van Jouke Hoogeveen en Bram Smallenbroek