De Zuid-Koreaanse schaatser Seung-hoon Lee is door de ISU geschorst wegens geweld tegen zijn teamgenoten, meldt de NOS. Wat betekent dat voor Lee’s marathonplannen en zijn ploeg AB Vakwerk?
Een jaar lang mag de 31-jarige Lee niet in actie komen van de ISU. “In principe wordt het besluit van de ISU overgenomen door de KNSB. Dat betekent dat hij ook de marathonwedstrijden waarschijnlijk niet mag rijden”, zegt Teun Breedijk, teammanager van AB Vakwerk.
Begin dit jaar liet Lee, na een jaar marathonschaatsen, weten er nog een jaar aan vast te plakken. Nu lijkt het erop dat hij dit hele jaar niet in actie mag komen.
Complete verrassing
Voor Breedijk komt de schorsing als een complete verrassing. Breedijk zegt dat Lee deze winter gewoon marathons zou gaan rijden voor AB Vakwerk. Ook zou Lee zelfs weer het olympische traject ingaan voor de mass start, om die in 2022 in Beijing te gaan rijden. “Daarvoor zou hij twee keer teruggaan naar Zuid-Korea, maar de rest van de winter zou hij in Nederland marathons rijden.”
Lee is geschorst vanwege het mishandelen van zijn teamgenoten in 2011, 2013 en 2016. De schaatser kan nog in hoger beroep gaan bij het olympisch comité en dan is het nog afwachten wat er gebeurt.
De eerste marathonschaatsende Zuid-Koreaan
Seung-hoon Lee kwam in oktober 2018 naar Nederland om voor het team AB Vakwerk te gaan marathonschaatsen. De Zuid-Koreaan won twee keer olympisch goud: in 2010 na de foute wissel van Sven Kramer op de 10.000 meter en in 2018 op de mass start. Het was de eerste Zuid-Koreaan ooit die in Nederland marathons ging rijden en de verwachtingen waren hoog van de oud-olympisch kampioen.
Superster in Zuid-Korea
In januari dit jaar spreekt Proskating uitgebreid met Seung-hoon. In Zuid-Korea is hij een superster. Toen hij naar Nederland kwam, wist hij nog niet wat hem te wachten stond. Dat het lange wedstrijden waren wist hij wel, maar dat er bijvoorbeeld een wedstrijd was als de Trachitol Vierdaagse, waarbij de laatste wedstrijd over 150 ronden ging, was hem niet bekend. Daarvan viel zijn even mond open.
In Nederland zijn het niet de uitslagen die hem bezighouden, nog niet tenminste. Het schaatsen zonder druk, zonder opdringerige media, zonder grote groepen fans, het puur met de sport bezig zijn, bevalt hem.
Als hem gevraagd wordt naar zijn status in Zuid-Korea, toont hij een video op zijn telefoon. Het zijn beelden van zijn aankomst bij zijn huldiging als olympische medaillewinnaar in Seoul. Als de mensenmassa doorkrijgt dat hij is gearriveerd, krijgt het gegil het volume van een formatie laag overvliegende straaljagers. Het is het soort sterrendom dat we in Nederland alleen kennen als grote buitenlandse popartiesten ons land aandoen en het schetst een beeld van de populariteit die Seung-hoon heeft in Zuid-Korea. Wel voegt hij er nog aan toe dat dit, zo vlak na de Spelen, geen doorsnee beeld is. “Maar op straat word ik wel de hele tijd herkend.”
Marathonschaatsen in Zuid-Korea
Lee hoopte ook dat mensen in Zuid-Korea enthousiast zouden worden van het marathonschaatsen. Niet dat hij een afgebakend plan had, maar hij hoopt dat de Koreanen bij het zien van de beelden die zijn vrouw afgelopen winter heeft gemaakt misschien iets van de magie van het marathonschaatsen zouden voelen.
Pas weer langebanen in het olympisch seizoen
Ondanks dat hij het marathonschaatsen graag doet, was Seung-hoon niet van plan het langebaanschaatsen los te laten. “Eerst de focus op de marathon, daarna zie ik het wel. Mijn plan is pas weer te gaan langebaanschaatsen in het olympisch seizoen. Tot dan blijf ik marathons rijden”, vertelt hij in het gesprek in januari tegen Proskating.
Hoe die plannen nu zullen lopen, zal afwachten zijn.
Tekst: Johan Boef, Kirsten van Loon
Foto’s: Vincent Riemersma