Wanneer kies je voor een custom made schoen?

Geen voet is hetzelfde en alleen al daarom zijn op maat gemaakte schoenen een uitkomst. Want de standaardmodellen passen simpelweg niet bij iedere voet. Dat betekent overigens niet dat een op maat gemaakte schoen altijd beter is dan een standaardschoen. Wanneer kies je voor een custom made schoen?

Volgens orthopeed Ger Groothuis, van Groothuisschoenen, zijn er standaardmodellen waarop schaatsers prima resultaten hebben behaald. Daar staat tegenover dat er ook voldoende schaatsers rondrijden met zere voeten. “Wat doe je dan als je het via de reguliere weg echt niet kunt vinden? Stop je, of geef je nog één keer geld uit om te kijken of een paar goede op maat gemaakte schaatsschoenen je het schaatsplezier terug kunnen geven?”, vraagt Groothuis zich hardop af. “Schoenen zijn van groot belang voor een optimale schaatsbeleving.”

Finesses

De keuze voor een op maat gemaakte schoen zit hem volgens Groothuis vooral in de finesses. Ger leerde in zijn vak veel van de rijders zelf. “Van Rintje Ritsma leerde ik dat het dan ook echt gaat om het schaatsgevoel. Waar heb je extra steun nodig, waar moet juist wat carbon weg en hoeveel padding doe je in de schoenen.” De custom made schoen zorgt er dus voor dat alles klopt. Drukpunten, steun en een perfect aansluitende pasvorm. Hierdoor krijg je meer gevoel met je beweging.

Vele kampioenen rijden op schaatsschoenen van de 56-jarige orthopeed. Onder andere Patrick Roest, Ted-Jan Bloemen, Michel Mulder en Dai Dai Ntab pakten al vele prijzen op ‘zijn’ schoenen.

Proces

Het proces van een op maat gemaakt schoen begint bij het maken van een gipsafdruk van de voet. Er wordt dan ook naar de belasting van de voet en de drukverdeling gekeken.

Gipsafdruk custom made schaatsschoen

Daarna wordt van deze afdruk een plastic schoentje gemaakt. “Als deze plastic schoen klaar is, vragen we de mensen om weer langs te komen. Dan passen we de schoen en kijken we of deze overal goed aansluit. Als dat niet zo is, kunnen we dat nog aanpassen.”

Mallen custom made schaatsschoen

Dan volgt het maken en afwerken van de schoen. De kuip kan van verschillend materiaal worden gemaakt. Vaak wordt carbon of glasvezel en thermoplastisch materiaal gebruikt. Dat laatste is materiaal dat bij verhitting zacht wordt, zodat het passend kan worden gemaakt.

Groothuis custom made schoen
Ger Groothuis bewerkt de schoen

Het bepalen van de harde delen van de schoen, het hielstuk en de buigzaamheid is compleet persoonsgebonden. Daarna wordt de schaatsschoen afgewerkt met leer. De totale wachttijd bij Groothuis is, afhankelijk hoe druk het is, zo’n zes tot zestien weken.

Verschil tussen skeelerschoen en schaatsschoen

Het verschil tussen een schaats-  en skeelerschoen zit ‘m in het materiaal. De skeelerschoenen zijn in verhouding een stuk harder omdat je meer steun nodig hebt. Ook geeft de zool van de skeelerschoen meer demping.

Aanbod custom made schaatsschoenen

Groothuis was in de jaren 90 vooral leverancier van op maat gemaakte schoenen voor skeeleraars. Dat was toen nog een grotere sport in Nederland De laatste jaren zijn de rollen omgedraaid. De grootste aanbieders van custom made schaatsschoenen in Nederland zijn Viking en Groothuis. Ook in het buitenland zijn er diverse schoenmakers gespecialiseerd in het maken van schaats- en skeelerschoenen.

Foto’s: Jolanda Siemonsma Fotografie