Tips voor trainen en voeding na het schaatsseizoen

Het schaatsseizoen is ten einde. IJsbanen zijn dicht en zowel voor onze toppers als voor de recreanten kunnen de schaatsen in het vet. Voor veel sporters is de druk er even af en is het tijd voor andere dingen. Vakantie, feestjes en vooral rust.

Een lichaam in rust kan zich herstellen en dat is na een seizoen van veel trainen en wedstrijden plus de kou ook goed, maar helemaal niks doen is een ander verhaal. Blijf in beweging. Een lichaam in relatieve rust verbrand een stuk minder, dat is vrij logisch. Na het seizoen hebben we echter vaak de neiging om minder goede dingen te eten en tijdens de feestjes soms net wat te veel te drinken. Flink bijtanken is goed, maar doe dat doordacht en met mate, want het lichaam past zich razendsnel aan en de stap om straks weer gelijk vanaf het begin lekker te trainen wordt snel groter. Wat doe je met je voeding na het seizoen en hoe rust je het beste uit. Wij geven je enkele tips!

Pak je rust bewust

Vast staat, dat volledig stoppen met trainen voor een langere periode niet verstandig is. Natuurlijk is het ook goed om twee weken rust te nemen na een lang en intensief seizoen. Rust is immers ook heel belangrijk voor het lichaam. Maar houd in de gaten dat deze periode niet te lang duurt. Probeer daarnaast je trainingsintensiteit en frequentie in fases af te bouwen. Doe dit in stappen van 20%. Hierdoor zal de verminderde hoeveelheid inspanning minder impact hebben op je lichaamssamenstelling en kun je ook geleidelijk je dieet wat aanpassen aan de nieuwe situatie. Verder zal op deze manier de conditie buiten het seizoen op peil blijven, iets wat in de voorbereiding dan weer heel fijn is.

Blijf actief

De rustperiode na een seizoen lijkt op zichzelf te staan, maar eigenlijk hoort het al bij de voorbereiding op volgend seizoen. Zoals gezegd, is het goed voor te stellen dat je ´trainingsmoe` bent, maar toch is het om verschillende redenen aan te raden om door te trainen. In de eerste plaats, omdat je het zo gewend bent. Als atleet zit het in je systeem om gezond te eten en te bewegen. Het zou niet goed zijn om deze levensstijl ineens om te gooien. Ten tweede, wil je geen trainingsachterstand oplopen. Rust nemen is goed, maar het zou zonde zijn als je aan het begin van volgend seizoen weken bezig bent om weer op je oude niveau terug te keren.

Hormoonbalans

Het is belangrijk om je hormoonbalans zo optimaal mogelijk te houden. Een hoger vetpercentage zorgt bijvoorbeeld voor een lagere testosteron in het lichaam. Bij mannen is een vetpercentage rond de 12% ideaal om het lichaam in een zo hoog mogelijke anabolische staat te houden. Dit betekent dat je lichaamseigen testosteron op een zo hoog mogelijk niveau opereert. Testosteron zorgt onder andere voor de aanmaak van spiermassa en ondersteunt het spierherstel.

Behoud wel de balans tussen trainen en stress, want bijvoorbeeld het stresshormoon cortisol werkt weer averechts op ons lichaam. In tegenstelling tot testosteron, heeft cortisol een “katabolisch effect” op ons lichaam. Met andere woorden, een spierafbrekend effect.

VOEDING IN DE RUST PERIODE

Pas je voedingspatroon aan

Wanneer de trainingsintensiteit omlaag gaat, verandert ook de behoefte aan voedingsstoffen. Je zult bijvoorbeeld minder koolhydraten nodig hebben wanneer je minder gaat trainen. Pas zowel je calorie inname als bijvoorbeeld eiwitinname daarom aan op basis van de intensiteit van je trainingsschema. Laat je hierbij ondersteunen door een professional, of vraag de voedingsexperts bij Muscle Concepts voor advies. Wat voorop staat is dat je dat je gezond blijft eten. Wanneer je buiten het seizoen ineens over zou stappen op een minder gezond eetpatroon, bestaat de kans dat je een tekort opbouwt aan belangrijke voedingsstoffen. Iedere voedingsstof vervult een bepaalde functie en wanneer je een tekort opbouwt, zul je de gevolgen hiervan merken. Zo maakt een tekort aan vitamine C je vatbaarder voor ziektes, zal een tekort aan vitamine B je energieniveau aantasten en kan een tekort aan magnesium leiden tot stijfheid en spierkrampen.

Behoud dus je gezonde (top)sport lifestyle om in het volgende seizoen beter terug te komen als het afgelopen seizoen! Kort samengevat, wat kun je het beste doen na de laatste wedstrijden van het schaatsseizoen?

  • Pas je training aan
  • Blijf wel trainen
  • Pas je voeding aan
  • Blijf gezond eten
  • Behoud je gezonde levensstijl

Always remember: “It’s a lifestyle!”