De World Cups – Column Johan de Wit

Johan-de-wit---column-world-cups

In elke uitgave van Schaats Inside magazine geeft schaatscoach Johan de Wit als columnist zijn eigenzinnige kijk op alles wat er op en rondom de schaatsbaan gebeurt.

Lees hier de volledige column: Johan de Wit Column de world cups

De World Cups zijn veredelde plaatsingswedstrijden waar puntjes worden gesprokkeld en waarvan ploegen vooral kijken waar ze op de kalender staan, zodat ze er een kunnen overslaan. Daar, boem, zo is het en niet anders.

Met de komst van de commerciële ploegen in Nederland, is de prioriteit van de World Cups omlaag gegaan. Voordat Rintje Ritsma in het koude bad stapte waren er kernploegen en waren er niet veel schaatsers die een salaris kregen om te schaatsen. De kernploegen zaten vol met ‘onze’ beste schaatsers en deze gingen ‘ons’ voor Nederland vertegenwoordigen op internationale wedstrijden.

Je werd geselecteerd en dan ging je. En dat was geen probleem, want het was een eer! Er werd geschaatst op prachtige banen op nog mooiere locaties. We kennen allemaal de beelden wel van het Bislett-stadion dat tot de nok gevuld was met toeschouwers. Of wedstrijden op de natuurijsbaan van Davos, waar Geir Karlstad het baanrecord op de 5 kilometer nog steeds bezit.

De kans dat we dit soort beelden nog eens gaan zien is bijzonder klein. In het Bislett stadion wordt overigens niet meer geschaatst en de ijsbaan in Davos is dicht. Wellicht dat Geir Karlstad een van de weinigen is die daar blij mee is. Natuurlijk zijn er ook andere banen waar je nog steeds dit soort wedstrijden zou kunnen organiseren, maar dit wordt niet meer gedaan. Redenen die aangevoerd worden; Bonden/banen willen niet meer organiseren omdat de kosten te hoog zijn, buiten schaatsen is niet eerlijk, niet genoeg hotelruimte, blablablabla…

De ISU doet er nu alles aan om landen bij de keel te grijpen en ze te dwingen naar de World Cups te komen. Zo is het puntensysteem op de schop gegaan en word je genadeloos afgestraft als je een World Cup overslaat. Quota-plekken voor WK’s en Olympische Spelen worden verdiend aan de hand van de uitslagen op de
World Cups. Zo zijn er tal van regels die je dwingen te komen. In nagenoeg alle landen buiten Nederland zijn er nog kernploegen en gaan deze ploegen ‘gewoon’ het World Cup circuit in zijn geheel af, maar is er ook veel weerstand over hoe het nu gaat en zijn er grote zorgen over de populariteit van het schaatsen. Overigens kun je wel concluderen dat, met het afzeggen voor World Cups door verschillende commerciële ploegen, de aangescherpte regels niet het gewenste effect hebben.

Ik vind schaatsen een prachtige sport. Ik kijk vooral graag naar de traditionele afstanden en de traditionele WK’s (allround en sprint), maar daar mag je over van mening verschillen. Volgens mij kan schaatsen weer prachtig worden en kan ook het World Cup circuit een mooie plaats krijgen. Want als wedstrijden geweldig zijn om heen te gaan, dan sla je niet over.

Dan ben je er gewoon!

Johan de Wit, Coach team Gold


De column van Johan de Wit wordt je gratis aangeboden door Schaats Inside